LMP: Folytatódik a felsőoktatás leépülése

2013. július 25. 15:23

Az LMP szerint tovább folytatódik a felsőoktatás leépülése, idén összességében tíz százalékkal kevesebb hallgatót vettek fel, mint tavaly – közölte Osztolykán Ágnes független országgyűlési képviselő csütörtökön az MTI-vel.

2013. július 25. 15:23

Az LMP politikusának közleménye szerint a felsőoktatási felvételi pontszámok kihirdetésével „egy egészen elképesztő, a diákok jogait sokszorosan megsértő, kiszámíthatatlan felvételi eljárás végére került pont”. Úgy fogalmazott, hogy „az eszetlen” oktatáspolitika folyományaként évek óta zuhan a felsőoktatásba jelentkezők száma, teljes zűrzavar és kiszámíthatatlanság uralkodott a felvételi jelentkezések előtti hónapokban, amikor folyamatosan változott a kormány elképzelése.

Osztolykán Ágnes szerint hiába voltak a hallgatói tiltakozások és utána a kormányzati ígérgetések, a felvételik után is óriási kérőjelek maradtak. A „brutális forráskivonás” után az sem világos, hogy a beharangozott államilag finanszírozott helyek költségeit miből fogják fedezni, miközben a változtatások további eredményeként a vidéki főiskolák újabb veszteségeket szenvednek el – hangsúlyozza. Az LMP szerint vissza kell adni a forrásokat az intézményeknek, sőt hosszabb távon a finanszírozás mértékét a kormányváltás előtti szintekhez képest is növelni kell – zárja a közleményt.

Szerda este hozták nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat a www.felvi.hu oldalon. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy idén összesen 95 445-en jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe, közülük 72 159-et vettek fel, ami több mint 75 százalékos arány.

Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára ugyanazon a sajtótájékoztatón közölte: a kormány teljesítette vállalásait az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók felvételre vonatkozóan, 55 ezer hallgatónál többet, 58 844-et vettek fel az intézmények.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
micream
2013. július 25. 18:16
nem, de gondolhattam volna akár rá is. ha jól emlékszem annak idelyén a baltás nem átalt külön gépet bérelni, mert valamelyik amerikai egyetem díszdoktori címet adományozott neki. abban igazad van, felesleges is ide a nyugati színvonalú felsőoktatás, mert ahogy a kedves grazi beteg olyan találóan megfogalmazta, ez a félázsiai népség nem olyan mint pl. a skandinávok.
pedroamigo
2013. július 25. 17:48
Na és? A zembereknek ez tetszik, szavuk sincs hozzá...
Monkey4you
2013. július 25. 17:14
Az lmp folyamatosan építi le magát...már csak heten vannak!!! Vagyis heten tesznek ki egy féleszüt!!!
várúr
2013. július 25. 16:50
Egy lényeges adat az írásban nem szerepel. A felsőoktatási intézmények cca 5.000 (ötezer) szakot, illetve szakpárt el sem indítanak, mivel nincs rájuk elég jelentkező. Ennyit a HaHa és egyéb gittegyletek visongásáról. Még valami: idén (is) a végzett főiskolai-egyetemi hallgatók több mint 30 százaléka nem vehette át a diplomáját, mivel képtelenek voltak egy gyenge középfokú nyelvvizsgát letenni. Ennyit Osztolykán szövegéről, "a diákjogok sokszoros megsértéséről".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!