A nándorfehérvári diadalt ünneplik hétfőn Budapesten

2013. július 22. 07:58

Gyermekprogramokkal és díszsortűzzel emlékeznek hétfőn a nándorfehérvári diadalra Budapesten.

2013. július 22. 07:58

Délelőtt érkeznek a Széchenyi István térre a Hunyadi-járaton részt vevő hajók, fedélzetükön azzal a mintegy 300 gyerekkel, akiknek egy része az Erzsébet-tábor keretében Belgrádban – az egykori Nándorfehérváron – tanulmányi kiránduláson vett részt.

A Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortüzet adnak a nándorfehérvári diadal hőseinek tiszteletére, majd ünnepi menet indul a Széchenyi István térről a Lánchídon át, majd a Hunyadi János úton a Budai Várba. Az emlékező menetet az Egri Históriás hagyományőrző csoport és a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara kíséri.

A déli harangszó után a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán ünnepi műsor kezdődik, amelyen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszédet mond. Délután a közgyűjteményben múzeumpedagógiai foglalkozáson, az Anjou sétányon pedig rendhagyó történelemórán vehetnek részt a gyerekek.

Hunyadi János serege 1456. július 22-én mért megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem óta a déli harangszó a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hivatalos Értesítőben pénteken megjelent utasításában a nándorfehérvári diadal emléknapját kiemelt fontosságú rendezvénnyé minősítette.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2013. július 22. 09:03
Emlékezzünk: http://mek.oszk.hu/01900/01918/html/index1256.html
Stadionok, lovardák helyet uszodákat!
2013. július 22. 08:49
Maga Nándorfehérvár sosem volt igazi magyar város, ezt azért ne felejtsük el.
bunko_jobbos
2013. július 22. 08:15
Sajnos 2006-ban, az 550. évordulón tudjuk milyen kormány volt hatalmon, pedig megért volna egy nagy ünnepségsorozatot. Nem beszélve egy jó kis filmről. De erről nem igazán akarnak hallani, túlzottan feltüzelné a magyarokat.
Nick Holgerzson
2013. július 22. 08:04
Hunyadiék diadalára azóta a déli harangszó emlékezteti a keresztény világot...... emlékük éljen soká!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!