Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Újabb levél a FIFA-nak a rasszista román szurkolók miatt

2013. június 11. 14:51

Az erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat újabb levélben hívta fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség figyelmét a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaira.

2013. június 11. 14:51

A RMDSZ által alapított Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat háromszéki irodájának tájékoztatása szerint a szervezet és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő hétfőn levélben fordult a FIFA-hoz, amelyben köszönetüket fejezték ki a FIFA vezetőségének „gyors és igazságos reakciójáért”, amelyben a nemzetközi szövetség rámutatott „a román labdarúgás berkeiben történő magyarellenes megnyilvánulásokra”.

A szervezet arra utalt, hogy május közepén a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frankos bírságot szabott ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF) annak nyomán, hogy „a román szurkolók nem viselkedtek megfelelően” a március 26-i, amszterdami holland-román világbajnoki selejtezőn. A találkozón a vendégdrukkerek egy magyarellenes transzparenst feszítettek ki a nézőtéren. 

A levél szerint még mindig aggodalomra ad okot az FRF hozzáállása, hiszen a román szövetség ahelyett, hogy a szurkolók idegengyűlölő és rasszista attitűdjével foglalkozna, tiltakozik és fellebbez a FIFA által kiszabott büntetés ellen. „Szeretnénk rámutatni arra, hogy az FRF nem veszi komolyan az etnikai és faji alapú fenyegetéseket és visszaéléseket” – olvasható a levélben, és a szerzők emlékeztettek arra, hogy a múlt keddi Románia-Trinidad és Tobago (4-0) barátságos mérkőzésen a román szurkolók gúnyt űztek az afrikai játékosokból rasszista megnyilvánulásaikkal.

Az esetről a Pro Sport című román sportújság számolt be, amely szerint a hazai szurkolók egy része károgás utánzásával fogadta az afrikai vendégcsapat tagjait a bemelegítéskor. A levélírók szerint hasznára válna az FRF-nek, ha emlékeztetnék, hogy sokkal eredményesebb lenne szembenézni ezekkel a problémákkal, mintsem állandóan kifogásokat keresni. Románia és Magyarország labdarúgó-válogatottja szeptember 6-án, Bukarestben csap össze a jövő évi, brazíliai világbajnokság D jelű selejtezőcsoportjában.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lavor
2013. június 11. 16:32
Itt a történet már csak annak nem nyilvánvaló, aki vagy teljesen hülye (lásd üvegcápa) vagy pedig egy rosszindulatú emberutánzat (lásd egysegelem).
üvegcápa
2013. június 11. 15:49
Újabb levél a FIFA-nak a rasszista román szurkolók miatt „a román labdarúgás berkeiben történő magyarellenes megnyilvánulásokra”. A magyar egy rassz?Vagy etnikum? Átlátszó az egész. Minden arra megy ki, hogy a román-magyar is zártkapus legyen. Na de ilyen pitiáneren csinálni?? Ez így nagyon égő. Mint a besúgók.
next mindig élni fog 7
2013. június 11. 15:04
Ezeket a barom románokat sosem értem meg! Fel sem fogták, hogy miért volt zárt kapus a Magyar-Román meccs! Most meg azt várnák el, hogy egy magyar se menjen Bukarestbe szurkolni! Zavaros ez! Hm!
egysegelem
2013. június 11. 14:57
Ne erolkodjetek, akkor sem lesz zart kapus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!