Heisler András a Mazsihisz régi-új elnöke

2013. június 28. 07:51

Heisler Andrást választotta elnökévé a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a szervezet rendkívüli, zárt ajtók mögötti közgyűlésén csütörtökön Budapesten. Az 58 éves mérnök-közgazdász, aki 2003 és 2005 között már volt a Mazsihisz elnöke, a 107 szavazatból 59-et szerzett meg az első fordulóban, így nem volt szükség a második kör megtartására.

2013. június 28. 07:51

A jelöltek közül Feldmájer Péter, a Mazsihisz május 12-én leváltott elnöke a szavazás előtt visszalépett Heisler András javára. A posztért indult még Horovitz Tamás, a debreceni zsidó hitközség elnöke és Várnai György, a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utcai körzet elnöke. Horovitz Tamás 35, Várnai György 12, Feldmájer Péter pedig egy szavazatot kapott.

Heisler András megválasztása után az MTI-nek elmondta: szeretné a Mazsihisz szövetségi jellegét erősíteni, mert azt nem tartja jónak, hogy korábban a szervezet sok, az egyes hitközségekre tartozó funkciót is magára vállalt. A Mazsihisznek – amelyen belül a neológ, az ortodox és a status quo irányzatok is megtalálhatók – tehát nem a vallási jellegét kell kidomborítania, mert az a hitközségek feladata.

Hangsúlyozta: a szövetségi jelleget az érdekvédelemben, a képviseletben és a forráselosztásban is meg kell valósítani, ugyanakkor a Mazsihisznek nyitottabbá kell válnia a nem hitközségi és a más hitközségi zsidó szervezetek irányában. Példaként említette, hogy a Mazsihisznek a zsidó civil szervezetekkel is szoros együttműködésben kell állnia, és az adott szakterületeken – egyebek mellett az oktatásban, kultúrában vagy a szociális munkában – egyenrangú félként kell azokat kezelni.

Úgy fogalmazott: „nem megkerülhető, hogy a nem a Mazsihiszhez tartozó hitközségekkel is normalizáljuk a kapcsolatot”. Ezek közé sorolta a reform zsidó hitközségeket és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget.

Hozzátette: azt szerette volna, hogy nyílt közgyűlésen válasszák meg az új elnököt, mert szerinte nem az a baj, ha kiderül a külvilág számára, hogy nem jó az egymás közötti hangnem, hanem az, ha az valójában tényleg nem jó, ebben az esetben pedig változtatni kell ezen. Heisler András örömének adott hangot, hogy a közgyűlés „kulturált, európai hangnemben” zajlott, mert úgy véli, ez minden most megválasztott tisztségviselő legitimitását növeli.

Megemlítette azt is, hogy az a két év, amikor már volt Mazsihisz-elnök, sok muníciót adott ahhoz, hogy most még jobban és hatékonyabban lássa el teendőit 2015-ig, ameddig a mandátuma szól. A 2003-ban négy évre megválasztott Heisler András két év elteltével lemondott tisztségéről. Annak idején az MTI-nek azzal indokolta döntését: úgy érezte, a Mazsihisz apparátusa nem támogatja azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyeket megpróbált megvalósítani.

A csütörtöki, zárt ajtók mögötti közgyűlésen megválasztották a Mazsihisz két alelnökét: Tordai Péter 52, Felmájer Péter pedig 50 szavazatot kapott.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GáborGábor
2013. június 28. 09:48
Sajnos a magyarorszagi zsidóság képtelen a saját rendszerváltását levezényelni, évtizedek óta helybenjárás van, és ugyanazok a hiteltelen, a konnunizmusból megörökölt ember rotál, akik szemléletükben is negragadtak vslahol a hetvenes években, ellenben a kapcsolataik a mai napig a felszínen tartják őket... Viccegylet, úgy festenek mint Teddy bácsi szárszói gittegylete... És ez nagyon szomorú mert sokkal nagyobb potenciál lenne egy friss, huszonegyedik századi zsidó szervezetben egy olyan országban ahol hatalmas múltjuk, kultúrájuk, hagyonányuk van/lehetne...
3M..
2013. június 28. 08:36
Gratulálunk! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!