Az MSZP ellenzi a kettős adóztatást

2013. június 19. 15:44

A tranzakciós illeték megemelésével a pénzköltést, a kamatjövedelem terheinek növelésével pedig a megtakarításokat is az eddiginél nagyobb adó sújtja majd – értékelte a kormány tervezett pénzügyi intézkedéseit az MSZP gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szerdán.

2013. június 19. 15:44

Józsa István sajtótájékoztatóján azt mondta: a szocialisták ellenzik a kettős adóztatást, márpedig a tranzakciós illeték lényege, hogy az emberek csak újabb levonás után juthatnak hozzá már adózott jövedelmükhöz, és pénzbe kerül minden más fizetési művelethez hasonlóan a csekkbefizetés is. Az MSZP azt is ellenzi, hogy a megtakarítások kamatjövedelmét 16 helyett 22 százalékos adó terhelje. A további 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás bevezetése azt jelenti, hogy a kormány idén augusztustól 10, jövőre pedig 24 milliárd forintot vesz el a megtakarítással rendelkezőktől – fejtette ki.

A szocialista politikus szerint a „Varga-csomag” drágábba teszi a tankolást, mivel a bányajáradék megemelése az üzemanyagok árának további növekedéséhez vezet, míg a távközlési adó felemelése a telefonálás – Magyarországon már most is kiugróan magasnak számító – költségeit növeli. Józsa István megismételte, hogy az MSZP feleslegesnek tartja a nagyjából 150 milliárd forintos megszorító csomagot. Hozzátette: a bankok és a szolgáltatók az adóemelések 80-90 százalékát áthárították a fogyasztókra, így most is erre kell számítani.

A sorozatos adóemelések miatt ma már 2 százalékponttal magasabb az átlagos adóterhelés, mint a 2010-es kormányváltáskor – jelentette ki. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn ismertette, hogy a kormány tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék emelését, valamint az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztését kezdeményezi azért, hogy az államháztartási hiány ne induljon ismét növekedésnek.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. június 19. 19:58
Ki akarta bevezetni az ingatlanadót, és ki vezetné be, ha kormányra kerülne??? Faszfejek.
miloka
2013. június 19. 18:04
Nem a megtakarításokat, hanem azok hozamainak az adóját emelik! A kettő ég és föld!
kuwiq
2013. június 19. 16:48
Én az mszp-t ellenzem. Meg a satellit alakulatokat is, a dinkáktól a pm-ig.
nyugalmazott tanár
2013. június 19. 16:31
A maszop regnálása alatt minden jövedelem után kb. 12%-kal magasabb adót fizettünk. Beleértve az szja mellett a többi adónemet és közvetett áthárítást is. Ez konkrét adat, a család jövedelméből kiszámolva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!