Prisztás-gyilkosság: P. Tamás tagad, egy tanú rá vallott

2013. május 17. 19:57

A Prisztás-gyilkosság büntetőperének első tárgyalásán tagadta bűnösségét P. Tamás, állítása szerint semmi köze nincs a bűncselekményhez, egy általa nem ismert ember megölésével vádolják. Egy védett tanú viszont rá és társaira vallott, és lényegében alátámasztotta a vádiratot.

2013. május 17. 19:57

P. Tamásra és társaira vallott az egyik védett tanú a Prisztás-gyilkosság büntetőperének első tárgyalásán pénteken a Fővárosi Törvényszéken. A tanú nem volt jelen a tárgyalóteremben, a bíró zártláncú élő videokapcsolatban folytatta a kihallgatást, a tanú hangját és képmását pedig felismerhetetlenné tették. A tanú vallomásában lényegében a vádiratot támasztotta alá, elmondta, hogy a vádlottaktól hallotta Prisztás József 1996-ban történt megölésének, illetve a nyomok eltüntetésének részletes menetét nem sokkal a gyilkosság után.

P. Tamás akkoriban egyik ismerősével találkozva már üdvözléskor úgy fogalmazott a gyilkosságra célozva: „Szép volt, már a hírekben is bemondták!” – idézte fel a tanú. Elmondta azt is: álláspontja szerint P. Tamás korrupt rendőrismerősei intézték el, hogy a tanút ne kérdezzék az események után, P. Tamás ugyanis rendszeresen fizetett a rendőröknek, a baráti körének pedig az 1990-es évek második felében összesen havi 30 millió forintot adott. A tanú szerint az „orosz szálat” dobták a rendőröknek, ezért siklott félre akkoriban a nyomozás. A tanú elmondta: az a vádlott, aki az ügyészség szerint lelőtte Prisztást, a gyilkosságról maga beszélt neki a történtek után, és azt is mondta, kiborult, hogy mindenkit halomra lőnek.

A pénteki tárgyaláson korábban tagadta bűnösségét P. Tamás, állítása szerint semmi köze nincs a bűncselekményhez, egy általa nem ismert ember megölésével vádolják. A vádlott szerint „napi politikai csatározások eszköze”, és „mindenféle politikai koncepció érdekében” el kell tűrnie, hogy a nevét, a családját tönkreteszik.

P. Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette, az 1990-es években az olajszőkítéssel kapcsolatba hozott Energol Rt. vezetője volt. Tavaly júliusban elfogták, és előzetes letartóztatásba helyezték. A hatóságok őt gyanúsították meg felbujtóként Prisztás József 1996-ban és Boros József Károly 1998-ban – az Aranykéz utcai robbantásban –, továbbá Seres József, valamint testőre 1999-ben Tahitótfaluban történt meggyilkolása ügyében.

A Prisztás-ügyben az ügyészség nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja P. Tamást felbujtóként. Egyik társa, egykori testőre a vádhatóság szerint az emberölés tettese, másik vádlott-társa, ismerőse pedig a bűnsegédje volt.

A vádirat rögzíti, hogy P. Tamás 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban, majd 1996-ban elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti. P. Tamás ismerőse csalta a III. kerületi Ladik utcai tetthelyre 1996. november 1-jén az áldozatot, ott P. Tamás testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt.

A tárgyaláson P. Tamásra a TEK munkatársai, vádlott-társaira a büntetés-végrehajtás kommandósai vigyáztak, emellett a tárgyalóterem környékén és a bíróság épülete előtt is jelentős számban voltak rendőrök.

P. Tamás és két társának büntetőpere kedden tanúk meghallgatásával folytatódik.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. május 18. 10:07
Ha P. Tamás ma kérne, kapna erkölcsi bizonyítványt, hiszen még nincs büntetve.
Marhajó!
2013. május 17. 22:19
Hamarosan Portik is leönti magát vörös festékkel, bejelenti, hogy az izraeli hadseregben akar szolgálni, és a bíróságot feljelenti náciság miatt.
szabadhajdu
2013. május 17. 21:13
Eza Portik Tamás egy igaz ártatlan ember, olyan mint Szilvásy.
Marhajó!
2013. május 17. 20:48
A balsajtóban erről néma sőt dermedt csend. Marad a nyekergő trafikozás.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!