Erről Schiffer András, a párt társelnöke, független országgyűlési képviselő beszélt szombaton, Budapesten újságíróknak.
Hangsúlyozta, az alapvető élelmiszereket helyi, regionális szinten kell előállítani. Ezáltal csökkenhet a környezetszennyező áruszállítás, valamint megerősödhetnek a helyi gazdaságok, ami az egyetlen módja a „válságálló munkahelyek” létrehozásának – mutatott rá az ellenzéki politikus.
Elmondta, a korábbi hasonló szabadkereskedelmi megállapodások vezettek a magyar élelmiszer-feldolgozás „ledózerolásához”, és ez okozta azt a szégyent, hogy Magyarország mezőgazdasági hagyományai ellenére az élelmiszerek nettó importőrévé vált.
Schiffer András emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az olcsó amerikai élelmiszerek megjelenése a gazdasági kockázatokon túl egészségügyi veszélyekkel is járhat, mivel ezen, sokszor génmódosított alapanyagokból előállított termékek behozatala után nem garantálható majd Magyarország alaptörvényben is foglalt GMO-mentessége.