Modern Magyarország Mozgalom néven alapított pártot Bokros

2013. április 21. 13:49

Április 21-én Bokros Lajos bejelentette új pártja, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) megalakulását.

2013. április 21. 13:49

Mint azt a párt Facebook-oldalán írják, céljuk „a piacpárti és szabadelvű, a nemzeti és európai értékek hiteles képviselete és terjesztése Magyarországon”. Az elnökség tagjai közt az egykori pénzügyminiszter mellett megtalálható Pusztai Erzsébet, Kajdi József, Cselényi László és Pálfy G. István. A közösségi oldalon közzétették továbbá célkitűzéseiket is 13 pontra lebontva: ezek között szerepel az emberi és polgári szabadságjogok tiszteletben tartása, a nemzeti összefogás támogatása, az európai integráció melletti kiállás és a „kisméretű, hatékony és áttekinthető állam kiépítésének eszmei és közpolitikai támogatása”.

Bokros Lajos a Corinthia Hotelben jelentette be pártjának megalapítását, Facebook-on keresztül pedig már lehet csatlakozni a szervezethez.

Frissítés: Bokros Lajos beszédében hangsúlyozta: 2014-ben arról kell dönteni, hogy a klasszikus, európai fejlődést, vagy a tekintélyelvű rendszert választják-e az emberek. Szerinte utóbbi esetben mindenféle felzárkózásnak „búcsút mondhatunk”, nemzetközi elszigetelődés, társadalmi bomlás lesz az eredmény. A párt alapelvei közé tartozik a nemzeti összefogás, szolidaritás, az európai érdekrend maradéktalan képviselete, a demokrácia igenlése, az emberi jogok védelme, a szabad piac, az egyén szabadságának, méltóságának, megbecsülésének képviselete – mondta az elnök.

Közölte továbbá: Szent István-i hagyományok alapján magyarként tekintenek arra, aki annak vallja magát, elfogadják és tisztelik a kettős, vagy többes önazonosságot, és a magyar nemzet része mindenki, aki bármit tesz az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi felemelkedéséért. Bokros Lajos azt is elmondta, elutasítja, hogy választásokat csak hazugságokkal, a rövidtávú politikai érdekek figyelembevételével, populista szólamokkal lehet megnyerni, ezért a MoMa az őszinte politizálás híve. Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a demokratikus ellenzéknek össze kell fognia ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, ezért aki az összefogás ellen tesz, „nagy történelmi felelősséget vesz magára”.

Pusztai Erzsébet alelnök futballból vett hasonlattal élve azt mondta: többféleképpen lehet játszani a labdajátékot: a grundon, ahol aki erősebb, leváltja a bírót és a partjelzőt, kioszt néhány sárga és piros lapot, bokarúgást az ellenfélnek. Akit így győznek le, tele van félelemmel, megalázottsággal, haraggal. De kérdés, hogy érezhet-e valódi büszkeséget az, aki ilyen meccsen nyer? – tette hozzá Martin Callanan, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának elnöke azt mondta, hogy ha minden országnak lenne egy Bokros Lajosa, akkor az euró ma sokkal jobb állapotban lenne. Hangsúlyozta: szükség van olyan politikusokra az unióban, akik értik a gazdaságot, mert a térséget versenyképesebbé, nyitottabbá, szabadabbá kell tenni.

A sajtótájékoztató helyszíne, az egyik budapesti szálloda épülete előtt néhány demonstráló egy transzparenst tartott, amelyen egyebek mellett az állt: „Elég volt!”, „Bokros átvert mindenkit!”, „Kommunistából konzervatív?”. Bokros Lajos 2009-ben az MDF listájának éléről jutott az Európai Parlamentbe (EP), 2010-ben pedig a párt miniszterelnök-jelöltje volt, az MDF két évtized után azonban a választáson kiesett a parlamentből. Jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség arra hivatkozva, hogy Bokros Lajos minden kapcsolatot megszakított a párttal és annak politikáját nem képviseli, felszólította a politikust, adja vissza EP-mandátumát, de Bokros Lajos erre nem volt hajlandó. Bokros Lajos 2011-től a Szabadság és Reform Intézet kuratóriumának vezetője. Az intézet céljai között szerepel a konzervatív-szabadelvű értékek hiteles képviselete, a szabadságjogok, az alkotmányosság, és a demokrácia erősítése, a vállalkozási szabadság és a szabályozott, de szabad piacgazdaság védelme, valamint az állam átfogó reformja.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. április 22. 09:56
Múltkor fejtegettem, hogy ha tényleg jobboldali konzervatív politikát akar folytatni, akkor esélye sem lesz a parlamentbe való bejutásra, ha elmegy balra, hogy bejuthasson, akkor meg semmi értelme egy újabb pártnak. Ahogy olvasom a nyilatkozatokat és a pontokat, az első verzió körvonalazódik, de ez a kitétel, hogy: " a demokratikus ellenzéknek össze kell fognia ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, ezért aki az összefogás ellen tesz, „nagy történelmi felelősséget vesz magára”." a másodikra mutat, aminek nem örülnék. Baloldali pártból épp elég van. Más nincs is. Szóval kíváncsian követem, hogy mi lesz belőle. Egy újabb baloldali párt a pártpalettán, vagy végre üde színfoltként egy jobboldali?
ballada
2013. április 22. 00:36
Akár bélpolip is lehet a moma,,,vagy kupa féle centrum :)))
ballada
2013. április 22. 00:31
Moma ugy hangzik mint valami vírus név ,vagy betegség.
picur3ka
2013. április 21. 21:57
Mekkora a diktatura! Minden bunozo partot alapit. Szinte kotelezo a prius a munkavallalashoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!