Matolcsy bejelentette terveit: hitelprogramot indít a jegybank

2013. április 04. 11:54

Három intézkedésből álló hitelprogramot indít a Magyar Nemzeti Bank: a kereskedelmi bankokon keresztül olcsó hitelhez juttatnák a kkv-kat; szintén ezen cégeknek devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanának; 3 milliárd euróval csökkentik a kéthetes MNB-kötvényállományt. Matolcsy György bejelentését követően gyengült a forint.

2013. április 04. 11:54

A növekedés támogatására és a hitelezés bővítésére három intézkedésből álló növekedési hitelprogram indításáról döntött a jegybank monetáris tanácsa – jelentette be a testület eseti, csütörtöki ülését követően Matolcsy György jegybankelnök.

Döntően a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak olcsó hitelforrást, 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet nyújt fejlesztési és forgóeszköz célokra, illetve uniós programok saját erejére a jegybank a kereskedelmi bankokon keresztül. A jegybank a kereskedelmi bankoknak nulla százalékos kamattal biztosítja a forrást, amelyek maximum plusz 2 százalékos kamatot számíthatnak fel, amit esetleg egy 0,5 százalékos garancia-díj növelheti.

Ugyancsak 250 milliárdos keretből a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak, aktuális árfolyamon. Ezáltal a kkv-k devizahitel-állományának 30 százaléka váltható át forintra.

A kéthetes MNB-kötvényállományt 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkentik, a devizatartalékokból biztosított devizacserével, amely 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot.

Matolcsy bejelentéseit követően 2 forinttal, 304,50 forintra gyengül a forint az euróval szemben. Néhány perc múlva némileg 304,10 forint közelébe ereszkedett vissza.

 

Összesen 292 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bonjour cseppek
2013. április 04. 21:36
Hajjaj! A devizatartaléknak annyi! Legalábbis elkezdik felzabálni! Egyébként a terv jó lenne, csak nem mindegy, hogy miből!
lynx
2013. április 04. 21:30
Szerintem nagyszerű döntést hoztak az MNB-ben. A kis- és középvállalkozásoknak biztosított olcsó 250 milliárd forintos hitelforrás jó dolog, csak azt nem tudom elegendő e. A jól működő vállalkozások a hitelt ki tudják termelni, csak a magas kamatokat nem. Manapság nem lehet 15-20% fedezettel vállalkozni, mivel az árak nyomottak. A vállalkozások ha többet tudnak termelni, többet is költenek beszerzésekre és bérekre, tehát végre-valahára meglódul a gazdaság, bővülni fog a felvevő piac is. Így kell ezt csinálni. Pénzt kell kibocsájtani, de csak a termelés finanszírozására. A fogyasztásra adott pénz az az ablakon kidobott pénz.
békalepcse
2013. április 04. 20:08
Nem tudom ki hogy van vele, de akármilyen jó feltételekkel sem vagyok hajlandó hitelbe bele menni. Legfeljebb a saját temetésemre fedezet és örökösök nélkül... Másnak sem ajánlanám, ha nem akar bajba kerülni. Önerőből is lehet előre jutni, csak akarni kell.
trabantkombi
2013. április 04. 16:23
Na, akkor a fideszmp-és elvtársak és komcsi ügynökök megint olcsó pénzhez jutnak! Nulla a belső fogyasztás!!!!!!!!!!!!!!!! Valaki mesélje el, hogy melyik az a vállalkozás, amire érdemes hitelt, akár 2.5%-kal is felvenni??????? Nincs pénz az embereknél, mert a gazdagoknak kellett az 500 milliárd!!! De azok meg nem vásárolnak annyit, főleg nem ebben a pöcegödör országban!!! Baszhatja kuszaszem a pénzét! Majd nyerges, simicska, meg habony felveszi! Mondjuk a századvégnek is megéri, mert hetente kap egymilliárdos megbízást! Újabb fideszmp-és bulsit!!!!! 2014!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!