TASZ: Szabálytalan volt a rendőrség eljárása a székházfoglalók ügyében

2013. március 29. 19:54

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint szabálytalan volt a rendőrség eljárása, amikor pénteken idézés nélkül előállított két, a Fidesz-székház udvarának március 7-ei elfoglalásában részt vevő tüntetőt. A jogvédő szervezet ügyvédei vállalták a fiatalok jogi képviseletét.

2013. március 29. 19:54
A TASZ és a gyanúsítottak közös, pénteki sajtótájékoztatóján, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón részt vevő három fiatal közölte: a rendőrség négy demonstrálót keresett fel péntek reggel, közülük ketten otthon tartózkodtak, ketten nem. Akik otthon voltak, azokat előállították, és csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt kihallgatásra vitték. Egy fiatal tett vallomást péntek reggel.
 
Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője elmondta: álláspontjuk szerint a rendőrségi törvény nem biztosít lehetőséget arra, hogy ismert lakcím esetén, egy ilyen, nem nagy tárgyi súlyú büntetőügyben a lakhelyéről állítsanak elő valakit. „Ilyen esetben a szabályos eljárás az lett volna, hogy kiküldenek egy idézést, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy az illető felkészüljön a kihallgatására, és gondoskodjon a védelméről” – hangsúlyozta.
 
Kijelentette: a TASZ elvállalja az összes fiatal jogi védelmét, akik ellen eljárás indult a Fidesz-székház udvarának március 7-ei elfoglalása miatt. Mint mondta, álláspontjuk szerint a polgári engedetlenségi akció során ha formálisan meg is valósult valamilyen bűncselekmény – például garázdaság –, az akkor sem tekinthető társadalomra veszélyes cselekménynek. „A székházfoglalók magatartása nem volt kirívóan közösségellenes, részükről nem volt erőszak, tehát indokolatlan bármiféle büntetőjogi felelősségre vonás” – hangsúlyozta Pelle Andrea. A péntek reggeli előállításokat demonstratív lépésnek nevezve hozzáfűzte: bíznak benne, hogy „a fiatalok megfélemlítését célzó eljárás” helyett a jövőben szabályosan, idézéseket fognak küldeni.
 
Vámos Péter, az egyik székházfoglaló elmondta: három civil ruhás rendőr kereste fel reggel, de sem azt, hogy milyen ügyben, sem azt, hogy milyen gyanúval indult ellene eljárás, akkor még nem közölték. Kérdésére, hogy miért nem küldtek idézést, azt válaszolták: a nyomozás érdekei így kívánták – fűzte hozzá.
 
Oláh Kata, a székház udvarán történt demonstráció másik résztvevője arról beszélt: az alkotmányos jogállam, a demokrácia védelmében tüntettek békésen, erőszakmentesen, és úgy gondolja, a csoportos garázdaság bűncselekményt nem követték el. Ennek ellenére vállalnak minden jogi következményt – hangsúlyozta.
 
Oláh Kata és a sajtótájékoztatón megjelent harmadik székházfoglaló, Misetics Bálint – akiket péntek reggel nem találtak otthon a rendőrök – ezután Pelle Andreával együtt jelentkezett a BRFK épületében, hogy később nyomozók felvegyék vallomásukat.

 

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2013. március 31. 11:35
"Nem volt kirívóan közösségellenes". Mi a fenének nevezi a TASZ egy épület erőszakos elfoglalását, félmilliós kár okozását? Örüljön a három taknyos, hogy nem rúgták őket valagba. A betörés enyhe esetben is magánlaksértés. Vannak helyek, ahol lőnek ilyenkor.
vigyor
2013. március 31. 09:57
" hogy ismert lakcím esetén, egy ilyen, nem nagy tárgyi súlyú büntetőügyben" Azé' engem érdekelne valami olyan jogásznak is a véleménye, amelyik nem abból az álláspontból indul ki, hogy dögöljönmegakormány....
fogd a pénzt és kuss
2013. március 30. 22:13
mi az h buncselekmeny es nem tarsadalomra veszelyes??
fogd a pénzt és kuss
2013. március 30. 22:13
mi az h buncselekmeny es nem tarsadalomra veszelyes??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!