Parragh: Az energiaellátás ne legyen profitorientált

2013. március 14. 18:53

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) támogatja a szolgáltatók monopolhelyzetének megszüntetését célzó törekvést, mivel a szakképzett munkaerő mellett az energiaárak befolyásolják legjelentősebben a hazai vállalkozások versenyképességét – mondta Parragh László elnök a tanács csütörtöki ülésén, Pakson.

2013. március 14. 18:53

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács az energiapolitikával foglalkozott plenáris ülésén, amelyet a paksi atomerőmű Karbantartó Gyakorló Központjában tartottak Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár meghívásának eleget téve. A tanács soros elnöke aláhúzta: az államnak szolgáltatásként kell felfognia az energiaellátást, és mindent el kell követnie, hogy a szolgáltatás ne profitorientált legyen, és megszűnjön a mostani monopolhelyzet. Az erőmű üzemi területének megtekintése után a házigazda képviseletében Bodnár Péter vezérigazgató-helyettes vázolta az atomerőmű szerepét a hazai energiapolitikában. Kitért arra, hogy a létesítmény eleget tesz a társadalmi, gazdasági és környezeti elvárásoknak, a magyarországi erőművek között a legolcsóbban állítja elő a villamos energiát.

Ez szén-dioxid-kibocsátásmentes technológia, ahol a hulladék minimalizált, kontrollált. Az erőmű biztonságát jól képzett, biztonság iránt elkötelezett munkaerő, folyamatos fejlesztések és rekonstrukció garantálja – emelte ki Bognár Péter. Kovács Pál államtitkár a Nemzeti Energiastratégiában vázolt célokról szólva kiemelte, hogy az atomenergia, a fosszilis, valamint a megújuló energiahordózók együttesen biztosíthatják az ország stabil energiaellátását. Az államtitkár sorra vette a Nemzeti Energiastratégia kapcsán elért eredményeket. Ide sorolta, hogy az energiahatékonysági intézkedésekre 150 milliárd forintot fordított a kormány 2010-től, a megújuló energiaforrások felhasználási arányát 7,4 százalékról 8,79 százalékra emelték, az új atomtörvény elfogadásával megteremtették a paksi atomerőmű üzemidő- hosszabbításának, bővítésének lehetőségét. Ugyancsak az eredmények közé tartozik a sikeres piaci integrációs folyamat a magyarországi gáz- és villamos energia szektorban, fűzte hozzá.

Martényi Árpád, az NGTT civil oldal képviseletében üdvözölte a folyamatos konzultációs lehetőséget az atomenergia hazai alkalmazásáról. Zs. Szőke Zoltán a gazdasági oldal képviseletében az erőműben tapasztalható rendet, szinte katonai fegyelmet méltatta. Parragh László a gazdasági oldal egységes álláspontját hangsúlyozva kijelentette: szükség van a jövőben is a nukleáris energiára, támogatják az atomerőmű bővítését.

Kovács Pál kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy a bővítésben szeretnének a hazai iparra, beszállítókra támaszkodni, de „szinte a nulláról kell mindent felépíteni”. Hozzáfűzte, erősíteni kell a nukleáris kutatás-fejlesztést. Jelezte, hogy világszerte nagy az érdeklődés a hazai tudásbázis iránt, Vietnammal, Dél-Koreával, Szaúd-Arábiával már kialakult az együttműködés, számos más ország is érdeklődik a nukleáris képzési lehetőségek iránt. Parragh László az MTI-nek elmondta, hogy a tanácsnak nem tiszte állásfoglalást hozni az atomenergiáról, az erőmű bővítéséről. Azt tűzte célul, hogy teret ad a különféle társadalmi csoportok véleményének megjelenítésére. A szervezet – jegyezte meg – ország hosszú távú stratégiájába illeszkedő kérdések megvitatását tartja elsődleges feladatának. A paksi ülésen elfogadták a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács múlt évi jelentését.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Boli
2013. március 15. 12:30
Parragh Úr rettentően sikeres vállalkozás hogyan is ment csődbe? Osztani az észt egyszerűbb, mint dolgozni, tudom. Az én pénzemből és a többi vállalkozó pénzéből finanszírozzák ezt a szánalmas figurát és a luxusát! A kedves, legközelebbi nőnemű rokonával szórakozzon és éljen nemi életet Parragh úr - ha tök hülye a vállalkozáshoz, akkor egy szervezet vezetésére még jó lesz? Végül is lerabolni a magyar vállalkozásokat, egy kis politikai segítséggel remekül tudja... Aljadék, ez is.
tarackos
2013. március 15. 10:16
Ez a Parragh elvtárs igazán tehetséges elvtárs, mondhatni egy újabb reneszánsz elvtársat ismerhettünk meg személyében. Ért ő a vállalkozásokhoz, szakmunkásképzéshez, felsőoktatáshoz és mint most kiderült, az energetikához is. Olyan nagy nevekhez csatlakozik mint Drazsé, Budai etc. elvtársak akik bármilyen posztra alkalmasak hiszen mindenhez értenek.
Boli
2013. március 15. 09:19
Értem... Tehát profit ne legyen rajta (hány százalék is van a lakossági áramon???), csak állami adók, de azokat még emelik is tovább. http://vastagbor.blog.hu/2010/06/03/kemenyen_letorik Üzemanyag hogyan is néz ki? A 2012.január végi átlagos üzemanyagárak: E 95 420 Ft beszerzési ár 176,4 Ft marginális költségek 16,8 Ft jövedéki adó 138,6 Ft áfa 88,2 Ft Diesel 440 Ft beszerzési ár 171,6 Ft marginális költségek 44 Ft jövedéki adó 132 Ft áfa 92,4 Ft http://hungarokamion.hu/2012/01/23/az-uzemanyagok-kiskereskedelmi-aranak-osszetevoi-magyarorszagon/ Ez a baromarcú állítólag gazdasági szakember, vállalkozó, jelenleg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Gondolom jószolgálati vállalkozása van neki is, minden profit nélkül dolgozik és az emberei is. Így lehet ez kérem, csak is így! Különben nem lehetne egy percig sem tovább a helyén, mert minden épeszű elzavarná a halálba a hülyéjét.
StG
2013. március 15. 09:09
Én meg azt javaslom, hogy a Kamara ne legyen profitorientált, fizesse vissza a vállalkozóktól állami hatalommal a háta mögött kizsarolt pénzt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!