Megállapodott az ELTE az egyetemfoglalókkal

2013. március 27. 17:05

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) eddig is és a jövőben is a leghatározottabban elzárkózik attól, hogy a pártpolitikát beengedje az intézmény falai közé – jelentette ki Fábri György rektorhelyettes az egyetemfoglalókkal tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

2013. március 27. 17:05

Az intézménybe abból az alkalomból hívták meg a sajtó képviselőit, hogy a diákok és az egyetem kedden megállapodást kötött arról, hogy a korábban elfoglalt Gombocz Zoltán teremben rendszeres, nyilvános fórumokat tarthatnak a hallgatók, és ezzel véget ért az egyetemfoglalás. A diákok – akik között jelen voltak a Hallgatói Hálózat képviselői is – a sajtótájékoztató után kiürítették és elhagyták a termet.

Fábri György rektorhelyettes kiemelte: az ELTE úgy tekinti, az aktív és véleményüket kifejező hallgatókkal sikerült megállapodni, hogy a termet elsősorban oktatásra, kutatásra használják, ugyanakkor megfelelő keretek között a hallgatók programjaikra igénybe vehetik. Ezért cserébe azt kérik, hogy tartsák be a pártpolitika-mentességet, illetve ne akadályozzák az oktató-kutató munkát.

Kérdésre válaszolva a rektorhelyettes kifejtette: a józan ész alapján egyértelmű, hogy ha valaki pártpolitikusként tevékenykedik az egyetemen vagy valamelyik politikai párt programját fejti ki, annak nézetrendszere alapján lép fel, az nem elfogadható. Fábri György – kiemelve, hogy bő másfél hónapos időszak zárult le – megjegyezte: az egyetem vezetése soha egyetlen olyan lépést sem tett, amelynek alapján felmerülhetett volna a gyanú, hogy rendészeti problémáról van szó.

További kérdésre elmondta: nyugdíjkorhatár előtt álló tanárt nem küldtek el, a bölcsészkar 550 oktatójából mintegy 20 nyugdíjkorhatárt betöltött oktatótól váltak meg. A bölcsészkaron hamarosan választásokat tartanak, így a hallgatói önkormányzat felfüggesztését meg lehet szüntetni – fűzte hozzá egy másik kérdésre.

Fernengel Ágnes az egyetemfoglalók képviseletében felidézte a diákok korábban megfogalmazott hat pontját, és azt hangoztatta, az, hogy az egyetemen lett egy tér, ahol a demokratikus kultúra átadása megvalósulhat, nagy győzelem és eredmény. Kiemelte: valódi párbeszéd indulhatott el, sikeres volt az egyetemfoglalás.

Dezső Tamás, a bölcsészettudományi kar dékánja az MTI megkeresésére kedden azt mondta, hogy a termet bármely hallgatói önszerveződés használhatja hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön 17 órától 22 óráig. Az egyetem keddi közleménye szerint az ELTE vezetőivel kötött megállapodás mutatja, hogy a jelenlegi oktatáspolitikai helyzetben elengedhetetlen az érintettek együttműködése. „Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ahogy élen jár az oktatás és a kutatás területén, úgy a hallgatói aktivitás támogatásában is példát mutat” – tartalmazta a kommüniké.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. március 28. 06:26
http://www.youtube.com/watch?v=Bqx2YTIyx1E
csenge
2013. március 27. 21:43
Mi, volt ELTE-s öregdiákok is szabadon fórumozhatunk az egyetem valamelyik termében az egyetem zárása, este nyolc után, vagy feltétel, hogy valamelyik "baráti" nagyhatalom eszmeileg és anyagilag támogasson bennünket?
ciseaux
2013. március 27. 19:48
"Fernengel Ágnes az egyetemfoglalók képviseletében felidézte.... és azt hangoztatta...az egyetemen lett egy tér, ahol a demokratikus kultúra átadása megvalósulhat, nagy győzelem és eredmény. Kiemelte: valódi párbeszéd indulhatott el, sikeres volt az egyetemfoglalás." Mert az ELTE-n nem tanítják a "demokratikus" kultúra átadását? A rektor monnyon le!
Kristóf
2013. március 27. 18:40
Örülök a megállapodásnak,végre egyenlő felekként kezeltek minket. Ne aggódjatok,lesz még itt egyetemfoglalás,ez csak a kezdet volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!