ET-főtitkár: Halasszák el az alkotmánymódosítást!

2013. március 06. 13:28

Thorbjørn Jagland szerint aggályos, hogy az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti intézkedéseket akarja beemelni az alaptörvénybe a kormány, ami azt a benyomást kelti, hogy az Alkotmánybíróság felülbírálására használnák a kétharmadot.

2013. március 06. 13:28

Thorbjørn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy halassza el a jövő hétfőre tervezett szavazást az alaptörvény módosításáról, és tegye lehetővé, hogy a javasolt módosításokat megvizsgálhassa a Velencei Bizottság.

Aggályosnak tartom az alkotmánymódosítás összeegyeztethetőségét a jogállamiság elvével” – áll Jagland szerdai nyilatkozatában. A főtitkár szerint a magyar kormány újra be akarja vezetni azokat az átmeneti intézkedéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság megsemmisített. „Ez azt a benyomást kelti, hogy a kormány az Alkotmánybíróság felülbírálására kívánja felhasználni kétharmados parlamenti többségét, és ez veszélyeztetheti a fékek és ellensúlyok demokráciákon belüli alapelvét” – fogalmazott Thorbjørn Jagland.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. március 06. 16:23
Európa még mindig nem érti Orbanisztán működését!
Klasszik
2013. március 06. 15:30
Az Európa Tanács nem az Európai Unió, gyakorlatilag semmi köze hozzá. Benne van az összes európai ország, amelyek vállalták, hogy tartják magukat a szervezet szabályaihoz. Ezért az Európa Tanácsnak joga van vizsgálódni minden országban. Amikor Magyarországnak baja van a szomszédos országok kisebbségi politikájával, oda lehet fordulni. Persze nincs hadserege, pénze, ezért legfeljebb pellengérre állíthat egy-egy országot, vagy végső soron kizárhat. Az Európai Unió viszont, ha nagyon akarja, felfüggesztheti a felzárkóztató és strukturális segélyeket, azt viszont Magyarország nagyon megszívná, mert jelenleg szinte csak ebből van pénz beruházásra. Csak egy kis rosszindulat, meg némi jogsértés kell hozzá.
Szorgos Lajhár
2013. március 06. 15:19
Jagland verje ki.
Felebarát
2013. március 06. 15:05
Nevük elhallgatását kérő uniós tisztségviselők rámutattak arra, hogy az Európai Bizottság csak konkrét uniós jogsértések esetén emelhet kifogást egy-egy tagállam jogszabályait illetően, vagyis csak akkor, ha valamelyik tagállam olyan jogszabályt hoz, amely az uniós jog valamely pontjával bizonyíthatóan összeütközik. Az uniós tisztviselők egyértelművé tették, hogy sem az alkotmányozás, sem az alkotmánybíróság működésének szabályozása nem olyan terület, amelybe a bizottság beleszólhat. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatban viszont minden tagállamnak konkrét, kodifikált kötelezettségei vannak, amelyek teljesülését a bizottság eddig is ellenőrizte és ellenőrizni is fogja, emellett pedig „politikai figyelmeztetést” is küldhet, akárcsak 2011 decemberében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!