Szabó Máté: Alapjogokat sért a váci hajléktalanszálló

2013. február 01. 12:32

Alapvető jogok sérelmét okozza a váci hajléktalanszálló azon gyakorlata, hogy egy belső szabályzat szempontjai szerint döntik el, kinek jut hely az intézményben – állapította meg Szabó Máté ombudsman a hajléktalan-ellátás váci körülményeinek vizsgálata során.

2013. február 01. 12:32

Az alapvető jogok biztosához érkezett jelzés szerint a téli időszakban engedélyezett létszámnál többen szeretnék igénybe venni a váci hajléktalanok krízisszállását, a jogszabályi kötöttségek miatt, férőhelyek hiányában azonban nem tudnak eleget tenni a megnövekvő igényeknek – olvasható a biztos hivatala által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Mint írták, a helyzet kezelésére belső gyakorlatot alakítottak ki, annak szempontjai szerint döntheti el a szociális munkás, „kinek jut hely és kinek kell a fagyos időben az intézményen kívül, akár életveszélyben töltenie az éjszakát”. Az ombudsman hangsúlyozta, hogy ez az eljárás jogállami keretek között elfogadhatatlan.

A közlemény szerint a fenntartó a férőhelyszámok időleges bővítéséről időközben már gondoskodott, de az alapjogok sérelmének jövőbeni megelőzése érdekében az ombudsman jelentésében kiemelte: az életveszélynek – például fagyhalálnak – kitett embereknek az objektív életvédelmi kötelezettségéből következően az állam köteles azonnali és hatékony segítséget nyújtani. Az állam életvédelmi kötelezettsége abszolút jellegű, vagyis nem enged kivételt. Az ellátásból való bármilyen kizárás – például elegendő férőhely hiányában – ugyanis visszafordíthatatlan következményekkel fenyegeti az érintetteket.

Ugyanakkor az ombudsman jelentése arra is rámutat, hogy a szabályozás és a jogalkalmazás során a hatóságoknak fokozott körültekintéssel kell eljárniuk, ügyelniük kell az alapvető jogok, közöttük az emberi méltósághoz való jog tiszteletére. Különösen fontos hangsúlyozni ezt, ha gyenge érdekérvényesítő képességű emberekkel kapcsolatban merül fel az önkényes jogkorlátozás vagy bármilyen jogsértés veszélye – zárul a közlemény.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miama
2013. február 01. 17:26
Mikor jár már le ennen az ombudsmannak a mandátuma? Már nagyon unalmas az állandó vizsgálata és kötözködése mindenbe! Még az évi hóesésbe is beleköt, hogy sérti az emberi jogokat! nevetséges és bosszantó. Biztos ez az alak is a balliberálisok létszámát fogja növelni, amikor már nem ő lesz az alapvető jogok biztosa. Ugyanolyan "független" mint az összes szocialista liberális "véleménymegmondó rettegő". Szóval már elegünk van belőle!!! Érdekes a GYURCSÁNY-BAJNAI időszakban minden rendben volt. Szégyen! A hajléktalan probléma is csak most probléma - az nem számít, hogy a többségnek nincs alkotmányos joga a rendhez és a tisztasághoz! Alávaló vélemény az ombudsmantól!!!
cutcopy
2013. február 01. 16:40
Szabó Máténak lassan már semmi sem jogos amit nem ő dönt el..
gubenc
2013. február 01. 16:39
Emerek, elolvastátok egyátalán a hírt, vagy csak ma mindenki rossz lábbal kelt fel? Az első néhány mondatban benne van, hogy nincs annyi szálló hely, mint ahány hajléktalan. Egy olyan országban, aki azt mondja magáról, hogy keresztény, meg hogy nemzeti együttműködés van, nem az lenne az első megoldandó feladat, hogy akkor legyen? Vagy tessék nyiltan bevallani, hogy ezek az emberek feleslegesek, és inkább haljanak meg kint az utcán! A dolognak rendészeti vonatkozásai is vannak, de azok a politikusok (itt most elsősorban a FIDESZ-esekre gondolok), akik a hajléktalanok renszabályozásával visszaszorításával próbálnak népszerűséget szerezni, miközben a fő probléma ügyében nem tesznek semmit szégyeljék magukat!
Leceli
2013. február 01. 15:49
Ugy latszik innen Bernbol, hogy otthon (sajnos) meg mindig tul sok komcsi profilu szemely van felelos pozicioban-lasd Ombundsman elvtars:-( Mi lenne, ha ez a barom f@szorru magahoz venne 1-2 hajlektalan cigust????Evvel is peldat mutathatna:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!