Semjén: A nemzeti közösségek szimbólumainak használata alapvető jog

2013. február 15. 12:19

Semjén Zsolt a székely zászlók nyilvános használatával kapcsolatban Románia és Magyarország között az utóbbi hetekben kialakult helyzetre utalva azt mondta: nem szándékunk „bármiféle feszültség erősítése Romániával”.

2013. február 15. 12:19

Alapvető emberi jog a nemzeti közösségek szimbólumainak használata – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris munkaülésén. A kereszténydemokrata politikus köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek „erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként” kiteszik a székely zászlót. Semjén Zsolt a székely zászlók nyilvános használatával kapcsolatban Románia és Magyarország között az utóbbi hetekben kialakult helyzetre utalva azt mondta: nem szándékunk „bármiféle feszültség erősítése Romániával”. A magyar állampolgárságnak a külhoni magyarok számára történő könnyített megadásáról szólva közölte, hogy a kérelmezők száma közel jár a 400 ezerhez.

Semjén Zsolt, hogy megítélése szerint a külhoniak körében tapasztalható asszimiláció megállítása két dologtól függ. Egyrészt biztosítani kell a hagyományos, oktatási, kulturális támogatási formákat, másfelől a honosítással, a teljes jogú állampolgárság megadásával olyan erős impulzust kapnak a diaszpórában és a környező országokban élő magyarok, amely identitásában is megerősíti a világ magyarságát. Értékelése szerint ehhez hathatós támogatást nyújtanak a KMKF munkájában részt vevők is. Kövér László köszöntője és Semjén Zsolt beszéde után a KMKF zárt ülésen folytatta munkáját. A napirend szerint a zárt ülésen tájékoztatót tart Szili Katalin, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága autonómia albizottságának elnöke, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2013. február 15. 15:12
Röhej hogy Románia és a liberális sajtó a székely zászlót próbálja kriminalizálni!
Secnir
2013. február 15. 15:11
és erre egy friss hír: http://index.hu/belfold/2013/02/15/szekely_zaszlo_leng_a_parlamenten/ szerintem vagy kövért tűzzék ki mellé, vagy a román zászlót! mit keres a Parlamenten a székely zászló? eleve csak egy más ORSZÁG zászlaja lenghet kint, ha idejön valami kormányfő vagy király. de csak úgy a székely zászlót? menjél már kövér a kurva anyádba, alázd meg még jobban a parlamentet bazmeg, úgy, ahogy kell, szégyenítsd meg a nemzetet, köszönjük...
kukagyerek
2013. február 15. 14:52
Zsóti! Hallottál e már a szégyen napjáról?
kjkj945
2013. február 15. 13:58
"""de a népnek nincs joga"""!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!