Megsemmisítette az Ab az egyházak elismerésének szabályait

2013. február 26. 11:49

Visszaható hatállyal megsemmisítette az egyházak parlament általi elismerésének eljárására vonatkozó szabályait az Alkotmánybíróság.

2013. február 26. 11:49

Az Alkotmánybíróság kedden visszaható hatállyal megsemmisítette az egyházi törvény több rendelkezését, amely az egyházak parlament általi elismerésének eljárására vonatkozik – tudatta a testület közleményben.

A határozat indoklásában leszögezik, hogy az egyházi jogállás felülvizsgálatára irányuló eljárással kapcsolatban is alkotmányos követelmény a tisztességes eljárás és a jogorvoslati lehetőség biztosítása. A vizsgált törvény azonban nem ír elő részletes indokolási kötelezettséget, a parlament eljárása nincs határidőkhöz kötve, és nem biztosít jogorvoslatot.

Az Ab arra is kitért, hogy az egyházi státus parlamenti szavazás útján történő elismerése politikai döntésekhez vezethet, ugyanakkor nem vitatta a parlament jogát arra, hogy részletezze az egyházként történő elismerés tartalmi feltételeit. A határozatban a testület hangsúlyozza, hogy a nem vallási tevékenységet végző szervezetek kiszűrésére, a törvénysértésekkel szemben az Országgyűlésnek lehetősége van hatékonyabb jogi eszközöket alkotni.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bicc
2013. február 28. 20:00
Gyűlik az éji vad a Dob utcából.
Felebarát
2013. február 27. 01:13
fuj mind, komolyan, hoyg lehetnek ilyen álságosak...nem értik az új szeleket...
karika01
2013. február 26. 23:24
Már rég idejét múlt ez a történelmi - nem történelmi egyház megközelítés! Nem lehet semmire kellő, őskövület dolgokat megtartani és tápozni csak azért, mert nagy múltja van "történelmi", és hasonlóképpen az olyan hosszú intézményes múltra nem visszatekintő közösségeket sem lehet annyival elintézni, hogy szekta, csak mert nem a középkorból vagy az ókorból maradtak ránk! Semmi problémám a történelmi egyházakkal, teljes joggal kapják meg a támogatásokat, és megvan a szerepük, érdemeik, de nem lehet csak rájuk leszűkíteni a kört, ez csőlátás, és káros maradiság! Szerintem egyáltalán nem az dönti el egyház, egy közösség értékét, relevanciáját, hogy milyen idős, hanem sokkal inkább, hogy a hitélete hogyan nyilvánul meg, mit ad hozzá a magyar valóság fejlesztéséhez, a keresztény gondolkodásmód, életvitel, értékek terjesztéséhez! És ebben bizony sok fiatalabb közösség (például a Hit Gyülekezete) nagyon is komoly érdemekkel és társadalomformáló hatással rendelkezik, amit nem lehet megkerülni! Nem lehet ezeket a közösségeket egyszerűen annyival kalap alá venni, hogy bizniszszekta, ezt csak az elvakult szkeptikusok teszik, akik nincsenek tisztában alapvető tényekkel, de nem is érdeklik őket!
polnemkor
2013. február 26. 16:47
Ja, és miután az AB több alkalommal - alapos indoklással - elutasította a diktatúrák jelvényeinek szabad viselési jogát tiltó törvény mwegsemmisítését, most saját korábbi határozatát vette semmibe, engedélyezve a horogkeresztet és a sarló-kalapácsot. Ez lenne az alkotmányosság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!