Klinghammer szerint problémás az egyetemfoglalás

2013. február 22. 10:03

A leendő felsőoktatási államtitkár szerint a felsőoktatási intézményekben az oktatásnak, a tudománynak, és az egyetemi léthez kapcsolódó kulturális és sporttevékenységnek lehet helye, másnak nem.

2013. február 22. 10:03

Klighammer István, leendő felsőoktatási államtitkár, az ELTE volt rektora a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: nem tilos, hogy a hallgatók kiállnak érdekeikért, a probléma az, ha nem az egyetemen belül próbálják megoldani az ott keletkezett problémákat, hanem kiviszik azokat. Arra a felvetésre, hogy a teremfoglalás az egyetem falain belül történt, közölte: az úgy történt, hogy előbb az utcán voltak a demonstráló hallgatók, majd bementek az egyetemre. Hozzátette: ezt a formát nem tartja helyesnek, mert az egyetem életében komoly gondot okoz és nem visz el a megoldáshoz.

A leendő felsőoktatási államtitkár szerint az egyetem területén az oktatásnak, a tudomány művelésének és az ehhez kapcsolódó kulturális és sport tevékenységnek van helye, másnak nincs. Ezen kívül mindenki élhet azon jogával, hogy valahová kötődik, a gond az, ha a kettő összemosódik és az egyetem falai közé kívánják behozni – vélte. Klinghammer István azt mondta: ez nem helyes.

Az, hogy egyetemi oktatók napilapokban publicisztikákat jelentetnek meg, interjúkat adnak, az a személyes véleményük – mondta. Megjegyezte: ő rektorként mindig az kérte, hogy ha valaki egyetemi oktatóként, hallgatóként csak szakcikkeket írjon alá, mert az egyetem arra adott megbízást, hogy az intézmény tudományos nimbuszát polírozza. Joga van a véleményét is kifejteni bármilyen kérdésben, de nem mint egyetemi docens, vagy professzor, hanem mint magánember – hangsúlyozta.

Klinghammer István szerint a hallgatói listák ügyében esetleg akkor lesz majd dolga, ha kiderül, mi történt. Akkor valamilyen módon rendezni kell a hallgatói jogokat, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen – tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció csütörtökön megfontolásra érdemesnek tartotta, hogy a politikát szabályozott, nyílt és átlátható módon beengedjék az egyetemekre. Molnár Csaba a felvetést az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara hallgatói önkormányzatán készült hallgatói listákkal indokolta.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. február 22. 14:06
Addig igaz, hogy tanulni kell , de addig is igaznak kell,hogy legyen a fiatalok politika mentessen, már mint az egyetem falain belül, tanuljanak. De , mikor is hallasák szavaikat, mikor is tiltakozzanak ha sérelem éri őket? Nem mennek ki a fiatalok nyugatra dolgozni ha van itthon is munkahely , megfelelő bérrel.Tehát Klinghammer itt is emelje fel a szavát ha meri Orbánnal szemben. Kétlem. Ja és még kérdezem mit is keres a nyomozóhivatal az egyetemen? Rendőrállam lettünk?
nemormester
2013. február 22. 11:45
Az esélyegyenlőség és a munkaerő szabad áramlása nevében el kell mindenféle vizsgát. A diploma az emberi méltóság része, ezért mindenkinek jár alanyi jogon.
Zsolt75
2013. február 22. 11:12
"öt év orvosi egyetem után tíz évig dolgozzanak havi 80 ezerért hullamosóként a mátészalkai kórház alagsorában." Vagy kimegy külföldre, és ha több is ragadt rá a hullamosás tudományán kívül, akkor az ottani bérből röhögve kifizeti az 5 év költségeit. Persze pizzakihordásból ott sem biztos, de ahhoz meg nem kell orvosi diploma...
Lion
2013. február 22. 11:10
Sajnos igaza van. Tüntetni lehet de elfoglalni termeket nem. Ezt a világon szinte sehol nem tolerálnák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!