Kenyeres István lett a Fővárosi Levéltár vezetője

2013. február 27. 16:15

Kenyeres István eddigi szakmai főigazgató-helyettes lesz a fővárosi levéltár vezetője, erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

2013. február 27. 16:15

Kenyeres István május 16-tól öt éven át vezetheti Budapest Főváros Levéltárát. A posztra decemberben írtak ki pályázatot, amelyre egyedül Kenyeres István jelentkezett. A szakmai bizottság, amelyben helyet kapott mások mellett Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Tyekvicska Árpád, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltár igazgatója, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke is - egyhangúlag támogatta a jelöltet.

A közgyűlési határozat szerint a szakmai bizottság tagjai úgy vélték: Kenyeres István személyében biztosított a folytonosság; nemcsak a szakmai kérdésekkel van tisztában, hanem az üzemeltetés, intézményvezetés, szervezeti struktúra kialakításával is. Személye – mint a levéltárosi, történészi hagyományok egyik legjobb követője – garancia arra, hogy a levéltárosi szakmai területek mellett a történészi hagyományok is folytatódnak, továbbá, hogy a hagyományos levéltári munkát, a kutató történészséget a modern informatika felhasználásával fejleszti tovább. Kenyeres István 1972. június 26-án született Budapesten. Érettségi után egy évig a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa volt, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem és levéltáros szakon szerzett diplomát. Már egyetemi évei alatt is dolgozott a fővárosi levéltárban, ahol később főosztályvezető lett, 2006 óta pedig tudományos-szakmai főigazgató-helyettesként tevékenykedik.

Tagja vagy vezetője több szakmai munkabizottságnak. 2007-2008-ban vezetője volt a levéltári adatbázisokat felmérő testületnek, 2008-tól vezetője a közös levéltári adatbázis projektnek. Kenyeres István több levéltár-tudományi cikk szerzője, emellett nemzetközi konferenciákon is tartott németül és angolul előadásokat. 1999-től rendszeresen végzett bécsi levéltári kutatásokat, több ösztöndíjat – így a Habsburg Történeti Intézet és az MTA Bolyai Kutatási Ösztöndíját – is elnyerte. Jelenlegi tudományos kutatása a 16-18. századi magyarországi Habsburg kamarai és pénzügyigazgatás általános kérdésköreinek vizsgálatára, valamint a késő középkori és újkori Buda és Pest történetére vonatkozó források feltárására irányulnak – olvasható a pályázatához csatolt szakmai önéletrajzban. Kenyeres István részt vesz az egyetemi oktatásban, 1994-től alapító szerkesztője, 1999-től pedig főszerkesztője a Fons (Forráskutatás és Történeti Segédtanulmányok) című történettudományi folyóiratnak. 2011-től a Magyar Történelmi Társulat igazgató választmányának tagja, 2012-től a Nemzeti Kulturális Alap közgyűjteményi kollégiumának vezetője.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!