Így reagált az ellenzék a GDP-csökkenésre

2013. február 14. 15:06

Oszkó gazdasági visszaesésről, a Párbeszéd Magyarországért mély válságról, az MSZP pedig romokról beszélt.

2013. február 14. 15:06

Az ellenzéki politikusok arra reagáltak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal gyorsbecslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal volt kisebb, mint az előző évben.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint az Orbán-kormány a 2010 óta folytatott gazdaságpolitikájával elvonta a növekedés forrásait, ennek következménye a gazdasági visszaesés, amely várhatóan idén is folytatódni fog. Oszkó Péter azt mondta: a kormány 2010 óta úgy szerez pénzt saját politikai céljaira, hogy elvonja a növekedés – a banki hitelezés és a beruházások forrásait, a lakossági megtakarításokat. Ebből következően nem történhet más, mint hogy eltűnnek a növekedési tartalékok, a gazdaság megfullad jelentette ki. A korábbi szocialista kormány pénzügyminisztere szerint a jövedelemcsökkenés és a forráshiány bizalomvesztéssel jár együtt, a vállalkozások borúlátók, nincsenek új beruházások és az ipari termelés is kedvezőtlenül alakul. Oszkó Péter arra számít, hogy a GDP idén is csökkenni fog, ha kisebb mértékben is, mint az elmúlt évi 1,7 százalékos visszaesés. Ugyanakkor véleménye szerint egy 2014-es kormányváltás és gazdaságpolitikai fordulat után a durva hibák korrigálásával szerény növekedés kezdődhet. A strukturális károk helyrehozásához, a gazdaság gyorsuló, felzárkózást segítő pályára állításához viszont több évre lesz szükség mondta Oszkó Péter.

Tukacs István országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta,
az Orbán-kormány kiszámíthatatlanná tette a szabályozási környezetet és túladóztatta a vállalkozásokat, ezzel pedig elvette a növekedés lehetőségét. Az MSZP-s politikus hozzátette: nem teljesült az a kormányzati várakozás sem, hogy az egykulcsos adó vásárlóerőt teremt, a fogyasztás nem nőtt, sőt, a háztartások egyre kevesebbet költenek. Tukacs István hangsúlyozta, a gazdasági visszaesés azt okozza, hogy a versenyszférában egyre kevesebb a munkahely, csak a közmunkások száma gyarapszik, miközben a reáljövedelmek is csökkennek. Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy bár a kormány az európai válsággal akarja magyarázni a gazdaság visszaesését, az eurózónán kívül a magyaron kívül csak a cseh gazdaság teljesítménye romlott tavaly. Beszélt arról is, hogy az egész éves recesszió után Matolcsy Györgynek távoznia kellene a gazdasági miniszteri székből. De fűzte hozzá nem a Magyar Nemzeti Bank élére, az ugyanis eddigi teljesítménye alapján „még gondolatkísérletként sem jöhet szóba, hogy a monetáris politika irányításának közelébe kerüljön”.

Igazságos adórendszert, a gazdasági bizalom helyreállítását és munkahelyteremtést sürget Scheiring Gábor független országgyűlési képviselő. Matolcsy György tündérmeséje recessziót, soha nem látott adókat, megszorításokat, reménytelenséget és elvándorlást hozott reagált a PM politikusa, aki szerint a belső kereslet csökkenése, a beruházások mélyrepülése és a lakossági fogyasztás erodálódása mind-mind elkerülhető lett volna. Scheiring Gábor hozzátette: a hibás gazdaságpolitika, az egykulcsos jövedelemadó bevezetése, a kiszámíthatatlan és esetleges különadók, a kézi vezérlés, az államosítási kényszer és mellette a hihetetlen mértékű forráskivonás az oktatásból, egészségügyből, szociális rendszerből, nem egyszerűen a gazdasági növekedést fojtotta meg, de sokaknak  vette el a kedvét attól, hogy itthon próbáljon boldogulni. A politikus ezért közös ügynek nevezte az Orbán-kormány leváltását.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dönci5
2013. február 14. 19:05
Hol itt a gond? Megmondta valami fideszes hülye, a negatív növekedés is növekedés.
várúr
2013. február 14. 17:38
Ugyan-ugyan elvtársak... a magyar visszaesés az európai visszaesést (is) tükrözi, sőt főképp azt. Csak hajszálnyival kisebb az olasz visszaesés a magyarénál. Tukacs nevű balfasz arról is fecseghetne: Furcsányék alatt, a világgazdaság pénzbősége idején a gazdasági visszaesés közel hét (7!) százalék volt.
bini
2013. február 14. 17:21
Oszika nem a 2009 es minusz 6.7% zsugorodás után nem tud a gazdaság repkedni. Nem beszélve amit taposó aknákat elhelyezve adtátok át a kormányt aminek hatásának a kiküszöbölése nem kettőésfél hanem még egy jóőár év kemény következetes munkája kell. Ha minden mutatot egybeveszünk és így nézük a dolgokat akkor nem kis teljesítmény amit a kormány tett. Ha az uniot és a térséget is nézük akkor a mostani éves 1.7% zsugorodás őnmagában nem kirivó és nem katasztrofa. Mit szoljanak a franciák vagy a németek akik azért egy erős stabil gazdasággal rendelkeznek és arányaiban nem volt rozsás a helyzetük. A Franciák a 2011 es 1.7% os növekedés után 2012.-ben kereken null, aminek úgy örülnek, hogy nem ment lejebb. Pedig ha azt veszük, hogy abszulut értékben hozták a mi éves zsugorodásunkat. Az egész unio zsugorodott nagy mértékben, az eu 17-ek meg resszeszióba vannak, az eu 27-k hozták az átlag 0.2% ot ami azt jelenti, hogy elindzlt a korábban jól teljesítő keleteuropai országok zsugorodása is akik korábban száguldoztak. Persze mindig lehet olyan adatot találni amit őnmagába vizsgálva már világvége hangulatot lehet kommunikálni, amit itthon van aki bevesz, de mégis csak komoly elemzök azért másként látják az összképet.
tarackos
2013. február 14. 16:06
Mindegy mit mondanak az ellenforradalmárok. A lényeg, hogy példátlan sikerek vannak. Csak kell még egy ciklus rá, hogy észrevegyük őket mert még láthatatlanok. Addigra elkészülnek a csodaszemüveget amiken keresztül gyönyörködhetünk bennük. Kedvezményes, 35%-os, ÁFA lesz rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!