Alkotmányt módosítana a baloldali ellenzék

2013. február 18. 14:08

Az önkormányzati rendszeren végrehajtott változásokat bírálták az ellenzéki egyeztetések újabb fordulóján hétfőn. A baloldali pártok alkotmánymódosítást tartanak szükségesnek az önkormányzatiság védelme érdekében.

2013. február 18. 14:08

A megbeszélésen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt és a Munkáspárt 2006 képviselői vettek részt. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az önkormányzati rendszerben 2010 óta végrehajtott változások szakszerűtlenek voltak, csak az állami befolyás növelésében jellemezte őket következetesség, a változtatások iránya a helyi közösségek jogainak, lehetőségeinek visszaszorítására, a szolgáltatások színvonalának csökkentésére irányult, mint ahogyan az önkormányzatiság alkotmányos garanciái is veszélyes mértékben csökkentek.

A megyei kormányhivatalok és a járások új rendszerének létrehozása a területi államigazgatási szervek ágazati integrációja helyett azok bekebelezését tekintette elsődlegesnek, és hatékonyan nem irányítható „gigahivatalokat” eredményezett – közölték. A baloldali pártok nyilatkozatukban alkotmánymódosítást tartanak szükségesnek, szerintük az alaptörvényben kell meghatározni az önkormányzatok alapvető jogait, az önkormányzati vagyon önálló jellegének elismerését, az önkormányzati és az állami vagyon egyenjogúságát, a helyhatóságok jogainak alkotmánybírósági védelmét. Szintén szükségesnek ítélik az alkotmányban rögzíteni, hogy minden településen működik önkormányzat, választanak képviselő-testületet.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Kotász
2013. február 18. 19:02
Nem lesz rá módjuk,hála Istennek !
ouchy
2013. február 18. 16:39
Álmodik a nyomor.
ouchy
2013. február 18. 16:37
Álmodik a nyomor.
toportyántiszteletes.2
2013. február 18. 15:06
Szeretünk viktor táblával,kolomp után menetelőknek,esélytelen bárkinek is olyat mondani ami elérheti a tudatukat.HAHA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!