Oktatóinak harmadától megválhat a Corvinus

2013. január 31. 10:46

Ha nem változnak a 2013. évi költségvetés keretszámai, akkor jelentős kiadáscsökkentésre kényszerülhet a Budapesti Corvinus Egyetem, oktatóinak közel harmadától is megválhat – írja a Figyelő Online.

2013. január 31. 10:46

Mintegy 3 milliárd forint a Budapesti Corvinus Egyetem idei évi finanszírozási hiánya a Rózsás Péter András gazdasági főigazgató által a szenátus február 4-ei – azóta későbbre halasztott ülésére – készített előterjesztés szerint. Vagyis tavalyhoz képest 30 százalékkal kell csökkentenie kiadásait az intézménynek, különben ellehetetlenül a működés – írja a Figyelő Online. A kiadásokat a gazdálkodásból kell lefaragnia a karoknak, az egyéb szervezeteknek és a szolgáltató egységeknek, a személyi kiadásokat fűnyíró-elv szerűen, egységesen és arányosan 29 százalékban kell leépíteni.

Rózsás javaslata szerint a csoportos leépítést február elején be kell jelenteni. A Figyelő Online úgy tudja, hogy a leépítésben nincsenek benne a nyugdíjazások. Egyes vélemények szerint az oktatók harmadának elbocsátása veszélyeztetheti az intézmény alapvető működését.

A Figyelő Online szerint a Corvinushoz hasonló helyzetben lehet a felsőoktatási intézmények többsége. És bár Hoffmann Rózsa szerdán 27 milliárd forintnyi kompenzációt ígért a felsőoktatásnak, egyelőre nem lehet tudni, hogy ebből mely intézmények, milyen összegben és milyen címen részesülhetnek.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. január 31. 14:53
Nem kell bemajrézni! Azt kell tenni, mint a képzőművészeti egyetem. El kell menni Lázár elvtárshoz és kérni kell tőle, nagyon - nagyon szépen. És ő meg ad! Mert a Lázár elvtárs jó elvtárs ám !
StG
2013. január 31. 13:39
Hogy is mondta nemrégiben Rózsa asszony? "Nem szándéka a kormánynak a felsőoktatás lerombolása". Meg: "igeza, hogy összébb kellett húzni magukat, de mindenki túlélte".
bini
2013. január 31. 13:10
Na a felduzasztott csokosok a büffé ruhatáros oktatoknak viszlát. Ezért volt ez a nagy tünti és a hallgatókkal akarták kizsarolni a saját álláshelyeiket. Mi a francnak Magyarországon hetven őnállóan müködő felsőoktattási intézmény párhuzamos szakokkal, pendliző tanárokkal oktatókkal akik egy elavult tudásanyaggal tömik a hallgatok fejét, mivel nincs idejük normálisan felkészülni és élnek abból ami anno a koszon kivül rájukragadt. Tisztelet a kivételnek, de azokat nem is fenyegeti az állásnélküliség.
pierre bayle
2013. január 31. 13:04
...és mikor kezdődnek a megszorítások? Mert ez eddig az "egyetemek felzárkóztazása" (Maruzsa Zoltán, ex-miépes, ex-hökös álomtitkár-helyettes).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!