Lomnici: Örömteli, hogy az EP foglalkozik a felvidéki magyarok ügyével

2013. január 25. 14:15

Örömteli hírnek és optimizmusra okot adó, kiemelkedő jelentőségű döntésnek tartja Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az Európai Parlament petíciós bizottságának döntését, amellyel a testület „kivizsgálandónak” ítélte a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyar állampolgárok ügyével foglalkozó beadványt.

2013. január 25. 14:15

Örömömre szolgált, hogy az EP bizottsága befogadta azt a petíciót, amelyet a felvidéki jogfosztott magyarok érdekében adtam be, és amelyhez csatlakozott az egyik érintett, Gubík László is” – mondta az MTI-nek Lomnici Zoltán. Hozzátette: bízik benne, hogy az Európai Bizottság is egyetért majd a petícióban leírt jogi érveléssel.

Az EMT elnöke úgy véli, a szerdai döntés legfontosabb momentuma, hogy az EP valamelyik szerve először mondta ki: Szlovákia jogellenesen üldözi a saját állampolgárait csupán azért, mert bíztak a saját alkotmányukban rögzített jogaik betartásában. Hozzátette, az EP-bizottság egyetértett azzal az érveléssel, hogy az állampolgárok egyenlőségének elvét sérti, ha egy adott állam különbséget tesz a saját állampolgárai közt és sérült a jogbiztonság elve, mivel a szlovák alkotmány értelmében akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani az állampolgárságától.

Az EP-bizottság döntését az ügy több érintettje, felvidéki magyar politikusok, elemzők és Tőkés László EP-képviselő is üdvözölte. A szlovák állampolgárságától megfosztott egyik magyar, a százéves Tamás Ilonka a döntés kapcsán arra kérte a magyar kormányt és a magyar EP-képviselőket, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy helyezzék hatályon kívül a vonatkozó szlovák törvényeket, mert azok alapján a szlovák köztisztviselők szerinte sorozatos jogsértéseket követnek el az érintettekkel szemben.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2013. január 25. 17:43
Végre...
Antigoné
2013. január 25. 14:51
Nagyszerű, kérdés, lesznek-e(a felvidékiek számára pozitív) következményei?
tarackos
2013. január 25. 14:42
„Örömömre szolgált, hogy az EP bizottsága befogadta azt a petíciót, amelyet a felvidéki jogfosztott magyarok érdekében adtam be, és amelyhez csatlakozott az egyik érintett, Gubík László is” Tényleg örömteli! Ha már a sörhasú menekül a kínos kérdések elől legalább az EU foglalkozzon vele...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!