Kötelező nyugdíjazás: Orbán álláspontja változatlan

2013. január 06. 11:31

A kormányfő álláspontja változatlan a kötelező nyugdíjazás ügyében. Orbán Viktor sajtófőnöke az LMP-s Szilágyi László nyílt levelére reagált.

2013. január 06. 11:31

Változatlan Orbán Viktor kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap az LMP-s Szilágyi László nyílt levelére reagálva. A miniszterelnök korábban azt mondta, egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában utánpótlásgondok vannak.

 
Az ellenzéki politikus a közszférában, azon belül az egészségügyi ágazatban alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő kormányhatározat ellen tiltakozva fordult Orbán Viktorhoz. A nyugdíjas korú közalkalmazottak kényszernyugdíjazásával kapcsolatos határozat súlyos károkat fog okozni az egészségügyi ellátás terén – írta az MTI-hez vasárnap eljuttatott levelében Szilágyi László, aki szerint „ez lesz a kegyelemdöfés a közfinanszírozott egészségügynek”. A miniszterelnök sajtófőnöke ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, továbbra is az Idősügyi Tanács december 18-i ülésén tett kormányfői nyilatkozat az irányadó az ügyben.
 
Orbán Viktor akkor azt mondta – idézte Havasi Bertalan –, hogy egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert „így fair” – fogalmazott akkor a kormányfő.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2013. január 07. 05:19
"MAGUNKNAK ADUNK." (Orbán Viktor s.k.) (bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- Erre is jut egy kis pénz: 2 X 50%-kal emelkedik a "túlélők" "kiegészítése", sőt emlékbizottságot hoz létre Orbán nekik Január 1-jével létrehozza a kabinet a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottságot - közölte a Kormányszóvivői Iroda csütörtökön, arról is tájékoztatva, hogy a "holokauszt-túlélők" rendszeres "nyugdíj-kiegészítése" jövő január 1-jétől 50 százalékkal emelkedik. A szóvivői iroda közleményében emlékeztetett, hogy 2014-ben lesz "a magyarországi vészkorszak legszörnyűbb fejezetének, a magyar zsidóság megsemmisítésének (!!!) 70. évfordulója". (De akkor kiknek járnak az újabb és újabb milliárdok, ha "megsemmisítették" a "magyar zsidóságot"? - az antiszemita szerk.) A gyász és az emlékezés okán, a "tragikus 1944-es év megismertetésére", a magyarországi zsidó szervezetek javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztése alapján a kormány a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság létrehozásáról döntött, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányít majd. Lázár a felvásárlók nagykövetével - őt érte az a megtiszteltetés, hogy még fényesebbre nyalhatja a seggüket A testület tevékenységét 2013. január 1-jétől 2014. december 31-ig végzi. A kormány egyúttal felkéri a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete vezetőit, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnökét, Izrael Állam és az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, valamint a belügy-, a külügy-, az erőforrás-, a honvédelmi és a közigazgatási minisztert, hogy vegyen részt az emlékbizottság munkájában. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatott arról is, hogy a vonatkozó törvény alapján a több mint nyolcezer magyarországi "túlélő" rendszeres "nyugdíj-kiegészítésben" részesül, amelynek összegét a kabinet szerdai döntése értelmében 2013. január 1-jétől 50, majd 2014-ben további 50 százalékkal kíván megemelni. "Magyarország kormánya tisztelettel és megbecsüléssel tekint a diktatúrák áldozataira, így a magyar holokauszt túlélőire is" - olvasható a közleményben. (MTI nyomán) jegyzet: míg nekik 50%-kal, addig a nyugdíjasoknak 5,2%-kal növekedik a havi járulék.
Gregorius
2013. január 06. 22:50
Valahol olvastam, hogy Észak-Magyarországon a szakorvosi (rendelői) ellátást igen jelentős hányadban nyugdíjas orvosok viszik. A kórházi terhelést már nem vállalják, de a tapasztalatuk aranyat ér a szakorvosi rendelőkben. Nehéz lesz Őket pótolni, teljesen más a helyzet, mint Budapesten.
HSL
2013. január 06. 21:32
felszámoljuk a dolgozóorvosbűnözést!
istvami
2013. január 06. 18:29
Helyes, a kiöregedett polgárok kötelező nyugdíjaztatása - helyes döntés. A komcsi világban a nagyfőnökök a munkahelyen szoktak meghalni... És ha szükség van pl. orvosokra, vagy egyéb szakemberekre, akkor gondolom lesz lehetőség dolgozni félállásban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!