Jóváhagyta a horvát bíróság Cacic ítéletét

2013. január 22. 14:39

Megerősítette a zágrábi megyei bíróság a halálos közúti baleset okozása miatt Radimir Cacic volt horvát miniszterelnök-helyettes ügyében Kaposvárott hozott jogerős ítéletet. A bíróság honlapján közzétett döntés szerint a háromtagú bírói tanács egy év és tíz hónap börtönbüntetést szabott ki az ügyben, és mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől a volt politikust.

2013. január 22. 14:39

Cacic legkorábban a büntetés felének letöltése után kerülhet szabadlábra. A zágrábi megyei bíróság döntése nem jogerős, fellebbezést lehet benyújtani a horvát legfelsőbb bíróságon.

Miután Radimir Cacic kérte, hogy hazájában tölthesse le a büntetést, a zágrábi megyei bíróság január elején megkapta a magyar igazságszolgáltatástól a Cacic-per iratait. A horvát bíróság nem vizsgálta a büntethetőséget, a tényeket, valamint a jogi minősítést a magyar ítéletben, csupán azt, hogy a büntetés mértéke megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak.

A zágrábi megyei bíróság nem emelhette meg a Magyarországon kiszabott büntetés mértékét, de csökkenthette vagy feltételesre módosíthatta volna azt. Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le büntetését, a magyar igazságszolgáltatás vissza is vonhatja a hozzájárulását, ha nem lenne elégedett a horvát bírói tanács döntésével. Ez esetben a volt miniszterelnök-helyettes mégis Magyarországon töltené le büntetését – közölte korábban a HRT.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2013. január 22. 15:24
Ha tökös gyerek az a Cacic, akkor elfogadja az ítéletet és máris a felénél tartunk, amit le kell töltenie. Az ember vállalja tettei következményét és ez az ítélet, csak jelképes az okozott fájdalmakhoz képest. Tehát, nagyon nincs miért ágálnia. Egyébként Jó egészséget neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!