Főrabbi: Szép lenne, ha a kormány felszámolná a fasiszta megnyilvánulásokat

2013. január 18. 13:42

Szép lenne, ha a kormány valami olyat tenne, ami után a magyar zsidók azt kiálthatnák a világ felé, hogy Magyarországon „fasiszti kaputt” – mondta Kardos Péter zuglói főrabbi.

2013. január 18. 13:42

Kardos Péter zuglói főrabbi szerint szép lenne, ha a kormány a kétharmad birtokában valami olyat tenne, ami után a magyar zsidók azt kiálthatnák a világ felé, hogy Magyarországon „fasiszti kaputt”. Igaz, akkor nem lenne kiktől megvédeni bennünket – fogalmazott az egyházi vezető a budapesti gettó felszabadulásának 68. évfordulóján tartott istentiszteleten pénteken Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. A Budapesti Zsidó Hitközség rendezvényén a főrabbi kiemelte: arról a pillanatról emlékeznek meg, amikor a szovjet Vörös Hadsereg felszabadította a budapesti gettót, mert számukra ők hozták el az életet, ezért „legyen áldás a mártírok és az érettünk elesett felszabadítók emlékén”. Mint mondta, a túlélők magukkal viszik a gyászt, a fájdalmat, az indokolt vagy indokolatlan üldözöttségi érzést, de az igazi örömöt és vigaszt, valamint a gyermek, az unoka, a dédunoka világszemléletét is, akiknek „a vagon szó már semmit nem jelent”.

Kardos Péter szólt arról, hogy a második világháború alatt az ostromló fegyverek torkolattüzéből próbáltak következtetni arra, mekkora távolságra lehetnek tőlük a szovjet katonák, „mert már kevés volt az élelem és sok volt a halott”. Megemlítette, hogy látta a gettó ledöntött kerítését, amikor egy szovjet tiszt azt mondta nekik, „zsidó testvéreim, szabadok vagytok”. Elmondta, nem tudták, hogy hozzátartozóik Auschwitzból parancsot teljesítve írták azt magukról, hogy jól vannak, és még a feladás címe is Waldsee volt, holott valójában a haláltáborból adták fel a leveleket. Kitért arra, miután Eichmann (a magyarországi deportálások vezetője) megnyugtatta őket biztonságukat illetően, nem hitték el egyebek mellett azt a hírt sem, hogy a görögországi zsidósággal megvetették a vonatjegyet, a szerelvény azonban a treblinkai haláltáborba vitte őket.

Az esemény végén a résztvevők mécseseket és a megemlékezés köveit helyezték el a zsinagóga melletti udvaron, a Hősök kertjében, majd Oroszország nagykövetségének képviselője helyezte el koszorúját a zsinagóga Wesselényi utcai emléktáblájánál. A rendezvényen megjelent mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal, a Fidesz és Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke, Pálffy István, a KDNP országgyűlési képviselője, Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete és a diplomáciai testület több tagja.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gobbi Hilda Páncéloshadosztály
2013. január 19. 11:16
"amikor egy szovjet tiszt azt mondta nekik, „zsidó testvéreim, szabadok vagytok”. Elmondom, hogy történt. Jött egy szovjet martalóc tiszt az embereivel. Meglátta a zsidókat, könnybe lábadt a szeme. Az embereinek megparancsolta,fordítsanak hátat. Aztán amikor minden katona megfordult, lekapta a vöröscsillagos tányérsapkát és feltette a Kurszk óta zsebében rejtegetett hímzett kipáját. Ekkor hangzott el a mondat: „zsidó testvéreim, szabadok vagytok”. Aztán lekapta a fejéről és a katonák megfordulhattak.
Forsz
2013. január 18. 18:46
Most már csak azt kellene feltárni, hogy hol az a pofátlansági határ, amelynek betartására a magyarországi- és innen elszármazott zsidók képesek. De, hát nem kell ezt kutatni, ilyen nincs, mert a pofátlanságuk határtalan. Ma már Magyarországon ott tartunk, hogy nincs olyan hét, amelyre ne találnának egy holokauszttal összeköthető eseményt. A kormány és egyes közéleti szervezetek, közéleti személyiségek pedig, mint akiket a hülyebogár megcsípett, hipnotizált állapotra utaló ügyefogyott bárgyúsággal kapcsolják össze magukat a forszírozott eseményekkel. Mégsem elég a pimasz pofátlanoknak, mégis undorkodnak és fasisztáznak. Az itthoniak egyre szemtelenebbek, a külhoniak egyre gyalázkodóbbak. Nincs megállás, nincs határ, nincs a gyalázkodásnak vége és ezt ne is várja senki. A kérdés, hogy milyen magatartás volna a legcélszerűbb, mert az a kollaboráns, önfeladó, mafla figura, amit a hazai politika felvett, az tovább nem vihető, az emberek undora a tolerancia határán tart, félő, hogy komolyabb inzultusok történnek. Na, akkor lenne csak nemulass!... Nagyon jó lenne, ha a sajtó is féken tudná tartani magát és nem vonná a kötelezettségei közé ezen célzatosan előráncigált és véget nem érő "megemlékezések" folyamatos tálalását és méltatását. A helyzet komikus, mi több nevetséges, nevetségesen bőszítő, hogy egy jelentéktelen és nem is különösen értelmes zsidó egyházi személy, egy kültelki-, egy marginális fontosságú rabbi bután ostoba dagályos és hazug szavai országos üggyé képesek a sajtó jóvoltából avanzsálni. Ki az antiszemita, - tenném fel a kérdést, ha valódi és elfogulatlan vélekedést a mai Magyarországon még lehetne egy ilyen kérdésre kapni - nos ez a rabbi mindenképpen az, mert a saját etnikuma, vagy ha úgy jobban tetszik a hitsorsosai ellen bőszíti a társadalmat. Olyan legendákat pedig ne gyártson, hogy a szovjet tiszt a ledöntött gettó falainál azzal fogadta keblére az ottaniakat, hogy "zsidó testvéreim szabadok vagytok". Ez a sztálini zsidóüldözés ismeretében egy hazug állítás, egy nonszensz, de hogy hangzatos és hülyítésre alkalmasnak tűnő az nem tagadható. Hogy a zsidók tragédiáját a magyar lakosság újra átérezze és a fájdalmukat akceptálni tudja, ahhoz sokkal visszafogottabb ceremóniasorozatra lenne szükség. Ezt a ránktukmált megemlékezéscunamit már átéltük a szovjet idők alatt, de még ők sem vetették el ily mértékben a sulykot. Szeretném halkan megjegyezni: nem a zsidók nyerték meg a háborút! (Ők csak annak arcátlan haszonélvezői)
OberEnnsinnen
2013. január 18. 17:44
"Szép lenne, ha a kormány valami olyat tenne, ami után a magyar zsidók azt kiálthatnák a világ felé, hogy Magyarországon „fasiszti kaputt” – mondta Kardos Péter zuglói főrabbi." Valóban, szép lenne, ha valami szép lenne. Legalább kettőn áll a vásár. A kormány lehetőségei egyáltalán nem korlátlanok, még a legjobb hozzáállás is könnyen kontraproduktívvá válhat. A 'legjobb hozzáállás' helyett ajánlom minden oldal, érintett számára: 'legtisztességesebb hozzáállás'. Amely egyet jelent: az ilyen-olyan haszonszerzés lehetőségének kizárását. Ez egyáltalán nem méltó az áldozatokhoz. Szerintem.
elfelejtette
2013. január 18. 17:13
Rejtély, hogy miért egy törpe minoritás méretű kisebbségről szólnak folyton a hírek. Most őszintén, kit érdekel, hogy a zsidóknak mi a jó, meg mit akarnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!