Elbukhat a regisztráció az Alkotmánybíróságon

2013. január 03. 21:25

Egy kivétellel minden, Áder János köztársasági elnök által megfontolásra ajánlott pontban alkotmányellenesnek találta a választási eljárásról szóló törvényt az Alkotmánybíróság – értesült az Origo. A testület a tartalmi szempontokat is megvizsgálva megállapította: nem indokolt a regisztráció bevezetése.

2013. január 03. 21:25

Az Áder János által megfontolásra javasolt pontok közül egy kivétellel mindegyik alkotmányellenes az Alkotmánybíróság szerint – értesült az Origo. A testület a választási eljárásról szóló törvény kért formai vizsgálata mellett tartalmilag vizsgálta az előzetes feliratkozás intézményét, melyet ebből a szempontból is aggályosnak talált. Az Origo információi alapján az Ab állásfoglalása szerint a parlamentnek vagy bizonyítania kell a választási regisztráció szükségességét, vagy le kell tennie annak bevezetésétől.  

A köztársasági elnök december 6-i beadványában főleg a belföldön élők feliratkozásával, illetve a kampány szabályaival kapcsolatban kérte az Ab előzetes normakontrollját. Áder az előzetes feliratkozásra vonatkozó pontok vizsgálatát nem kérte, mivel azt az alaptörvény részét képező átmeneti rendelkezésekben szabályozták, melyet nem vizsgálhat a testület. Az Ab azonban december 28-án az átmeneti rendelkezések nagy részét, így a regisztrációról szólót is megsemmisítette.

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2013. január 04. 10:12
- Első kérdésem, hogy honnét értesül idő előtt az Origó? Tégla van az AB-ben? - Második kérdés az lenne, hogy az lenne a feladata az AB-nek, hogy ő döntse el, hogy indokolt-e a feliratkozás? Ez az AB nem az alkotmányt védi, hanem elvtársait és a kormány ellen dolgozik. -Harmadik kérdés pedig az, hogy alkotmányos-e az, hogy ez a testület, semmit mondó indoklásokkal, ahol csak tud keresztbe tesz a kormánynak, a változtatásoknak, a haladásnak.
kamasuka
2013. január 04. 08:02
Még jó, hogy 2005ben, amikor nem volt diktatúra, akkor a kisebbségek választása kapcsán kitalált előzetes regisztráció az korrekt volt az AB szerint ... :D
tunde04
2013. január 04. 07:54
nem értem, nem értem! akkor most még sincs tele az Alkotmánybíróság fideszbérencekkel? és Áder János nem taktikázott amikor kifogásokat emelt? vagy akkor most mi van??
Kala pál
2013. január 04. 04:16
Holvoltak,vannak a nagy jogvédők az AB amikor a kisebbséget regisztrációra kötelezték? http://nemzetisegek.hu/repertorium/2006/04/Bar08.pdf
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!