Salamon elfogadja az alkotmánybírói jelölést

2012. december 10. 13:48

Salamon László megtisztelőnek tartja, hogy alkotmánybírónak javasolta őt az illetékes eseti bizottság és elfogadja a jelölést.

2012. december 10. 13:48

„Nagy megtiszteltetésnek tekintem a jelölést és elfogadom” – nyilatkozta újságíróknak hétfőn a KDNP-s politikus. Az alkotmányügyi bizottság elnökét az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság hétfői ülésén jelölte alkotmánybírónak, a második ciklusát töltő Bihari Mihály helyére, aki 2013 februárjában távozik majd testületből, mert a hónap végén betölti a 70 éves felső korhatárt. Salamon László arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyul majd azokhoz az Alkotmánybíróság elé kerülő törvényekről, amelyeket maga is megszavazott az Országgyűlésben, azt mondta: a törvény előírásainak és az Alkotmánybíróság ügyrendi rendelkezéseinek megfelelően fog eljárni.

Arra felvetésre, hogy Balsai István volt fideszes képviselő alkotmánybíróként részt vesz az ilyen törvények vizsgálatánál, mások viszont nem, Salamon László megismételte, hogy tanulmányozni fogja az Alkotmánybíróság ügyrendjét és ehhez igazodik. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmánybírók közül nem csak Balsai István, hanem például Pokol Béla és Bihari Mihály is részt vett korábban parlamenti munkában. Salamon Lászlót a KDNP javasolta a posztra, az ülésen résztvevő kormánypárti képviselők támogatták jelölését, az egyetlen jelenlévő ellenzéki képviselő, a jobbikos Gyüre Csaba pedig tartózkodott. A tervek szerint az alkotmányügyi bizottság szerdán hallgatja meg Salamon Lászlót, az Országgyűlés pedig jövő hétfőn dönthet a megválasztásáról.

Salamon László 2011 szeptemberében a szintén alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai István helyett került az alkotmányügyi bizottság élére. Ab-taggá választása esetén a kereszténydemokrata politikusnak – aki 1990 óta tagja a parlamentnek - le kell mondania képviselői mandátumáról, megüresedett helyét pedig a Fidesz-KDNP Pest megyei területi listájáról kell betöltenie a kormányoldalnak.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. december 10. 19:12
nem is ingyé ment át kutyába
birkakaka
2012. december 10. 16:47
Miért is nem lepődök meg ezen?Egyem a szívét.
Ald0 Raine hadnagy
2012. december 10. 15:30
Hát igen. Érdekes kérdés, mire lehet számítani egy olyan embertől, aki annak tudatában szavazott meg egy rakás törvényt, hogy egyértelmű volt számára azok alkotmányellenessége. Azt pontosan nem tudom, hogy ő is, mint Balsai és Stumpf, úgy kerül e majd oda, hogy a jelölés legalapvetőbb feltételeinek sem felel meg. Tehát hogy csak erölcsileg alkalmatlan e, vagy szakmailag/jogilag is.
nyugalmazott tanár
2012. december 10. 15:22
Már miért ne fogadta volna el? Ha egy Sólyom lehetett alkotmánybíró.... :-)))) Érdekes, hogy a többieken nem fanyalognak Jágóék, csak éppen Salamon szúrja a szemüket. Pedig ez egy "salamoni" döntés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!