KT: A jövő évi költségvetés rendkívül szigorú gazdálkodást tesz szükségessé

2012. december 11. 13:21

A Költségvetési Tanács elnöke szerint a hiánycél és az államadósság-szabály betartása jövőre is rendkívül szigorú költségvetési gazdálkodást tesz szükségessé.

2012. december 11. 13:21

A Költségvetési Tanács elnöke szerint a kedden az Országgyűlés által elfogadott jövő évi költségvetésben a 2013 végére várható államadósság mértéke megfelel az alaptörvényben foglalt követelményeknek, azonban a hiánycél és az államadósság-szabály betartása jövőre is rendkívül szigorú költségvetési gazdálkodást tesz szükségessé. Erről Kovács Árpád beszélt kedden az Országgyűlésben, a jövő évi költségvetés zárószavazása előtt. Hangsúlyozta: a Költségvetési Tanács már a költségvetési javaslat korábbi vizsgálatakor is kockázatokra hívta fel a kormány figyelmét és kérte a kormányt, hogy gondoskodjon az országvédelmi alap megemeléséről a hiánycél megtartása mellett.

Kovács Árpád kiemelte: a tanács által megállapított „kockázatok realitását mutatja”, hogy a kormány lefelé korrigálta a makrogazdasági pályával kapcsolatos várakozásait, valamint a hiánycélt is, amelyeket zárószavazás előtti módosító indítványokkal érvényesített a javaslatban. Örömtelinek nevezte, hogy a módosítás négyszeresére emelte az országvédelmi alap előirányzatát, ezzel megemelte a költségvetés bevételi oldalán mutatkozó kockázatok kezelésére rendelkezésére álló tartalékot.

A Költségvetési Tanács úgy véli, hogy a 2013 végére várható államadósság mértéke megfelel az alaptörvényben foglalt követelményeknek. A hiánycél és az államadósság-szabály betartásához azonban az szükséges, hogy a meglévő tartalékokat ne használják fel, illetve az államadósság-szabály betartása 2013-ban is rendkívül szigorú költségvetési gazdálkodást tesz szükségessé. Éppen ezért Kovács Árpád arra kérte a kormányt, hogy tegyen további lépéseket a bevételi célok érvényesítése érdekében, valamint mivel álláspontjuk szerint a költségvetés „összességében emeli a növekedés beindulásával kapcsolatos kockázatokat”, ezért ezen a területen további lépéseket szorgalmaz a Költségvetési Tanács.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!