Köves Slomó: A szellemi sötétséget fénnyel lehet legyőzni

2012. december 09. 09:50

Hanuka első napján, szombaton meggyújtották a Nyugati téri menóra első lángját. A nyilvános gyertyagyújtáson Köves Slomó rabbi úgy fogalmazott: a hanuka üzenete minden embernek, zsidónak és kereszténynek az, hogy a szabadság és az öröm együtt kell hogy járjon a lélek szabadságával, és a szellemi sötétséget fénnyel, szeretettel és bátorsággal, összefogással lehet legyőzni.

2012. december 09. 09:50

A szellemi fény mindenkiben ott van, hogy legyőzze a sötétséget – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbija a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napján, szombaton, a budapesti Nyugati téren felállított nyolcágú gyertyatartó első lángjának meggyújtásakor. A hanuka nyilvános gyertyagyújtásán a rabbi úgy fogalmazott: a hanuka üzenete minden embernek, zsidónak és kereszténynek az, hogy a szabadság és az öröm együtt kell hogy járjon a lélek szabadságával, és a szellemi sötétséget fénnyel, szeretettel és bátorsággal, összefogással lehet legyőzni. Köves Slomó emlékeztetett arra: a hanuka a zsidóság, a szabadság, a szellemi elnyomás feletti győzelem ünnepe. A nyilvános gyertyagyújtással szeretnék megosztani a szabadság örömét és gyertyagyújtási hagyományuk üzenetét minden emberrel, vallásra és származásra való tekintet nélkül, közelebb kerülve így nemzetekhez, népekhez, egymáshoz. 

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész köszöntőjében úgy fogalmazott: a magyar kultúra „hármas aranypántból”, a magyar, a zsidó és a roma kultúrából áll, mert egymáshoz tartoznak, hatnak egymásra, és ennek a lüktetésnek kell áthatnia a mindennapokat. A színművész azt mondta: hisz abban, hogy a szellem világossága nem tűri az erőszakot, a kirekesztést, a megbélyegezettséget, a megalázást, és hisz abban, hogy minden ember szabadnak születik, és minden ember fenség. Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész egy szegény zsidó család vacsorai kenyérosztásának példabeszédét idézve úgy fogalmazott: „a nélkülözésben a szeretet és a humor az, amely sokat tud adni és üzenni a világnak, az emberiségnek”.

Az ünnepség keretében Fischer Iván karnagy, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója Köves Slomóval meggyújtotta a gyertyatartó úgynevezett szolgalángját, míg az első lángot Hegedűs. D. Géza gyújtotta meg. Az EMIH és a Chabad Lubavics Mozgalom szervezésében minden nap más neves művész vagy közéleti személyiség gyújt gyertyát a budapesti Nyugati téren a nyolc nap alatt.

A nyolcnapos ünnepen a zsidóság arra emlékezik, hogy i.e. 165-ben az ellenség által megszentségtelenített jeruzsálemi templomot újra kellett szentelniük a zsidóknak. A szentélyben azonban a hívek csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. A hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. A hanuka (magyarul felszentelés) ünnepére emlékezve nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és azokat olyan helyre teszik, ahol hirdethetik az isteni csodát.

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2012. december 10. 05:56
8 Wattos Tescos takarékossal? Na a takarékost nem úgy gondoltam, mint Settenkedő partizán hittársatok. Hümm!
Fakutya tizedes
2012. december 09. 22:17
http://ujasz.hu/szines-vilag/2251-26-evvel-volt-fiatalabb-ruttkai-eva-utolso-nagy-szerelme Gigoló.
kjkj945
2012. december 09. 15:46
http://szkita-rezi.mindenkilapja.hu/html/23421222/render/mu-szigete-es-magyarok Királyuk volt Ra, vagy Ra Mu! A nép magya volt s a nyelv is magya(magyar)! http://ezomisztika.hu/lemuria A birodalom pusztulása után a menekülőkből lett az egyistenhívő maja nép - amely egyesek szerint a "magya" vagy magyar nép őse http://angyalforras.hu/osi-civilizaciok/Lemuria-es-Mu A birodalom pusztulása után a menekülőkből lett az egyistenhívő maja nép - amely egyesek szerint a "magya" vagy magyar nép őse.
Kárpát
2012. december 09. 15:18
Nem nehéz kitalálni miért tekint ellenségesen a magyarságra a hamis kiválasztottság tudattal rendelkező zsidóság egy része........... ÍGY PONTOSABB!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!