Januárban szavazhatnak a gyömrőiek a helyi Horthy parkról

2012. november 07. 14:20

Jövő év január 6-án népszavazáson dönthetnek a gyömrőiek a helyi Horthy park elnevezéséről, miután a terület átkeresztelése ellen tiltakozók összegyűjtötték a megfelelő számú hiteles aláírást.

2012. november 07. 14:20

Tóth Mátyás, a kezdeményezés szóvivője a Pest megyei város hivatalos honlapján is megjelent információt megerősítve elmondta: a képviselő-testület keddi, rendkívüli ülésén hagyta jóvá a választási bizottság döntését a helyi népszavazás kiírásáról, valamint határozott a voksolás dátumáról is. Hozzátette: a választási bizottság megállapítása szerint 2799 érvényes aláírás szerepel a leadott íveken (csaknem kétszázzal több a minimálisan szükségesnél). A voksolásra a keddi döntés értelmében 2013. január 6-án kerül sor. A következő kérdésre válaszolhatnak majd a lakosok: Egyetért-e Ön azzal, hogy Horthy Miklósról, a vitatott történelmi személyiségről ne nevezzenek el közterületet Gyömrőn? 

Az ügy előzménye, hogy április 23-án a képviselő-testület egyetlen jobbikos tagjának javaslatára határoztak arról, hogy a Szabadság tér júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje, de a lakosság egy részének tiltakozása nyomán végül csak a téren lévő parkot keresztelték át. Tóth Mátyás és az őt támogató helyiek többször is jelezték: számukra elfogadhatatlan, hogy akár a teret, akár a parkot Horthy Miklósról nevezzék el, majd aláírásgyűjtést kezdtek a népszavazás megtartásáért. Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör), a város alpolgármestere október 18-án azt mondta az MTI-nek: a képviselők azért nem vonták vissza az átnevezésről szóló határozatot, mert lehetőséget kívánnak adni, hogy népszavazás döntsön ebben a kérdésben. Így azok a lakosok is véleményt nyilváníthatnak, akik üdvözlik a Horthy park nevet.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2012. november 08. 12:24
Én meg 2/3-os törvénybe foglalnám, hogy személyekről csak akkor lehessen közterületet elnevezni, ha haláluk óta minimum száz év eltelt. Akkorra talán az utókor kialakította az illetőről az értékítéletét. A magam részéről mindig is utáltam a politikusokról és a kimondhatatlan politikai dátumokról elnevezett utcákat. Az lakjon az Október huszonharmadika úton pl, akinek három anyja van! (Félreértés ne essék: a November hetedike tér rendes neve is mindig Oktogon volt számomra! Sőt, bár Andrássy az egy jó magyar név, de miért kellett anno a logikus, frappáns Sugárutat elkeresztelni róla? Csak azért, mert kefélte Sissyt? )
kjkj945
2012. november 07. 18:21
""Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes lehessen, a mintegy 13,5 ezer gyömrői választópolgár több mint felének a szavazóurnákhoz kell járulnia: ez legalább mintegy 6800 szavazót jelent. A népszavazási kezdeményezéshez nevét adó, csaknem 3800 Horthy-restaurációt ellenző aláíró elégségesnek bizonyulna a náluk nem népesebb Horthy tér-párti szavazó esetén. (Csak összehasonlításul:""
Trillian
2012. november 07. 18:21
A népszavazásnak két kimenetele lehet, ezek hatása szerintem: Győz az igen: - Nem történik változás, hiszen nincs ilyen lakcím, nem szerepel térképen a tér neve, nincs tábla, amit ünnepélyesen leszerelhetnének, azt meg nem tudják megakadályozni, hogy egymás közt Horthy térnek hívja, aki akarja. Győz a nem, vagy érvénytelen: - Nem történik változás, bár utána jogilag Gyömrő főutcáját is Horthy útnak nevezhetnék, vagy állíthatnának a térre Horthy szobrot, nyilván nem fognak.
bunko_jobbos
2012. november 07. 18:04
Miben fogadjunk, hogy ÉRVÉNYTELEN lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!