PDSZ: Sztrájkhangulatban a pedagógusok

2012. október 29. 13:26

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint „riasztó a kormány magatartása”, a pedagógusok körében pedig sztrájkhangulat van, a tanárok rendkívül elkeseredettek.

2012. október 29. 13:26

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, a pedagógusok 2013. szeptember 1-jei béremelése elmarad, miközben a kormányzat a köznevelési törvény megemelt munkaterhekről szóló paragrafusát nem vonta vissza, tehát a tanárok órabére csökken. Úgy fogalmazott: nem tudja értelmezni a kormánynak azt a mondatát, miszerint most nem tudják bevezetni a pedagógus-életpályamodellt, mert a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé, de ha úgy alakulnak a mutatók, mindent megtesznek azért, hogy mégiscsak bevezessék.

Utalt arra: a hétfői az utolsó nap arra, hogy a kormányfő válaszoljon a négy pedagógus-szakszervezet által alakított sztrájkbizottság hivatalos levelére. Ebben azt követelték, hogy a közszféra bértáblájában 20 százalékos emelést hajtsanak végre január 1-jével, illetve halasszák el az iskolák államosítását és függesszék fel a pedagógus-életpályamodell bevezetését. Közlése szerint annak örülnének, ha „értelmes tárgyalás kezdődhetne” a megegyezésről.

Mendrey László azt mondta, az államnak presztízsberuházásokra van pénze, csak a pedagógusok béremelésére nincs. Az iskolák államosításáról szólva hozzátette: „erőltetetten hoznak létre egy új rendszert”, ami „pénzkidobás”. Kitért arra, hogy az értelmiségi átlagfizetésnél 70 ezer forinttal kevesebb a pedagógusok átlagosan bruttó 150 ezer forintos fizetése, miközben a legutóbbi PISA-felmérések szerint a diákok jobban teljesítettek a korábbinál, ami a pedagógusok érdeme. Ercse Krisztina, a Szülői Hálózat tagja bejelentette: csatlakoznak a sztrájkbizottság követeléseihez, s a kormánytól azt kérik, hogy a pedagógusoknak teremtsen megfelelő munkafeltételeket. Azt szeretnék, hogy a kormány a gyerekekre költse azt a pénzt, amit az átalakításra fordítanak – mondta.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2012. október 29. 15:00
Eddig mindig az derült ki, hogy csak a szakszervezeti vezetők lángoló lelkében élt a sztrájkhangulat. Nem mondom, hogy kellemes a mostani helyzet, de megint csak úgy néz ki, hogy a tanárok is jobban biznak a közeljövő lehetőségében, mint egy, a lángoló lelkek vezette sztrájk értelmében.
kjkj945
2012. október 29. 14:57
90 óta minden évben ilyen hangulatban vannak. Mikor fognak sztrájkolni? És hogyan? Bezárnak minden iskolát?
tarackos
2012. október 29. 14:49
Mozgolódnak az ellenforradalmárok...
Ló Szerafin
2012. október 29. 14:05
Rózsa asszony sajnos bele fog bukni az új köznev. törvénybe. Hús-vér gyermekekkel foglalkozó pedagógusokkal kellett volna sokat egyeztetni, nem elméleti szakemberekkel. A pedagógusok fizetése több diplomával is nevetségesen kevés. A munka meg nem kevés, felelősségteljes, sokszor embert próbáló. A változtatások előkészítetlenek (pl. hol legyenek a mindennapos tesi órák), a tájékoztatás elégtelen, senki nem tudja, egy adott iskolára nézve mit jelent az államosítás. Mik lesznek a tankerületek? S lesz-e szükség a nemrégiben megalakult főigazgatóságokra? A pedagógus csak egy valamiben lehet biztos: amíg gyermek van, tanítani is kell Rózsa asszony meg sajnos bele fog bukni az egészbe. Pedig abban igaza volt, hogy sok területén az oktatásnak változtatásra volt, van szüksége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!