Orbán: A választók uralják a rendszert az információszabadság jegyében

2012. október 10. 20:44

Orbán Viktor nem tud ellenérveket felsorolni az előzetes feliratkozás ellen; szerinte az új rendszerrel kapcsolatos ellenzéki vélemények lenézőek és megvetőek az emberekre nézve. Mint mondta, a választási nyilvántartásnak az emberek nem alattvalókként lesznek részesei, hanem ők uralják majd.

2012. október 10. 20:44

Orbán Viktor szerint az előzetes regisztráció jó dolog, és általa többen vesznek majd részt a választásokon. A miniszterelnök a Bóly Zrt. csipőteleki tehenészeti telepének átadásakor adott interjút az Új Dunántúli Naplónak, az írás szerda este jelent meg a lap internetes oldalán, a bama.hu-n.

Orbán Viktor azt mondta: nem tud ellenérveket felsorolni az előzetes feliratkozás ellen. Hangsúlyozta, tiszteli Magyarország minden polgárát, és azt gondolja, azok, akik el akarnak menni választani, meg fogják találni a módját. Ezért lehet majd több hónapon keresztül feliratkozni – tette hozzá. Úgy vélte, az új rendszerrel kapcsolatos ellenzéki vélemények lenézőek és megvetőek az emberekre nézve. Azt gondolják, a hátrányos helyzetűeknek, vagy a kevésbé iskolázottaknak nem fontos a választásokon való részvétel, és csak csábításra mennek választani. Ez sértő – jegyezte meg. Hozzátette, hogy az állam nem vezet választási nyilvántartást, azt feliratkozásukkal az emberek fogják létrehozni. „Nem alattvalókként lesznek részesei, hanem ők uralják a rendszert az információszabadság jegyében” – fogalmazott.

Orbán Viktor az állami földek bérbeadásáról szólva arra utalt, hogy a kormány világos szempontokat állított fel: földet helyben lakóknak adnak bérbe, állattartási kötelezettséget kell vállalniuk, az összes földjük nem lehet több 1200 hektárnál. „Ezt mindenhol be kell tartani, és én számon is kérem” – fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy érvénytelenítik-e az olyan szerződéseket, ahol – a hírek szerint – nagyobb területen gazdálkodó, s nem helyben lakó nyert, a miniszterelnök azt válaszolta: politikai nyilatkozatokat ő is olvasott, de eddig olyan eset, amelyből az derült ki, hogy a három feltétel közül bármelyiket megsértették volna, még nem került elé.

Orbán Viktor a mecseki uránbányászat tervezett újraindításáról azt mondta: ezzel kapcsolatban az a kérdés, vannak-e olyan magáncégek, melyek érdeklődnek a beruházás iránt és tudnak-e olyan biztonsági garanciákat adni, melyeket a pécsiek elfogadnak. „Ha nem tudnak, és a pécsiek nem akarják a bányát, akkor nem lesz belőle semmi. Mindemellett szerintem egy országnak azzal kell foglalkoznia, amije van, és amihez ért, így helyesen kerülhetett elő újra az uránbányászat kérdése” – fogalmazott.

A kormányfő arra a kérdésre, miért kaptak kisebb díjazást a Londonban kiemelkedően szerepelt paralimpikonok az olimpikonoknál, azt felelte: a kormány mindkét sportolói kör esetében a MOB, illetve a paralimpiai bizottság által benyújtott javaslatot fogadta el, vita nélkül.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy „vállalásának” megfelelően megépül Pécs elkerülő útja, amelyre az M6-M60-as autópálya forgalmának levezetése, Pécs tehermentesítése miatt van szükség. 2014-ben már épülni fog az út – jelentette ki. Hozzáfűzte, a kormánynak határozott szándéka az is, hogy az M6-os sztráda kapcsolódjon a horvát autópálya-hálózathoz. Az ehhez szükséges forrásról jövő év elején születhet döntés – mondta Orbán Viktor az Új Dunántúli Naplónak.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2012. október 11. 06:42
A helyzet igen leegyszerűsödött. A naripárt 2014-ben vagy tud annyit csalni, hogy nyerjen, vagy bukik. Azt már világosan látják, hogy tisztán semmi esélyük. A kérdés csak az mi lesz itt másnap? A kedves polgárok, ha ebbe bele akarnak gondolni, egyszerűen megtehetik. Képzeljék el, hogy 2010-ben a választás napján este leülnek a tévé elé és ott bemondják, hogy nyertek a szocik ...
szintiboj
2012. október 10. 22:42
És a "külhoni" "magyarok" miért szavazhatnak levélben mi meg miért nem? Miért tetszettek megváltoztatni?
kaptafa
2012. október 10. 22:27
"Orbán Viktor nem tud ellenérveket felsorolni az előzetes feliratkozás ellen;" De mellette sem. Előáll egy hajánál fogva előrángatott választási trükkel, majd a saját cinkelt lapjai ellen nem talál ellenérveket. Gyerekkorunkban azt hiszem erre mondtuk: röhög a májam, kacag a vakbelem.
next mindig élni fog
2012. október 10. 22:05
Már az első mondatnál leblokkoltam: "Orbán Viktor szerint az előzetes regisztráció jó dolog, és általa többen vesznek majd részt a választásokon." Ez hülye, vagy még nem tudja? Ki az, aki ezt gondolja? Az csak egy agyament fülkés lehet. Remélem, hogy megmagyarázza valaki ezt a racionalitást! Hm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!