Monetáristanács-tagok: Tovább csökkenhet az alapkamat

2012. október 05. 08:27

Nem érez ellentmondást a friss inflációs előrejelzés és az általuk is megszavazott szeptemberi újabb jegybanki kamatcsökkentés között a monetáris tanács nyilatkozó két külsős tagja.

2012. október 05. 08:27

Gerhardt Ferenc és Kocziszky György a Portfolio.hu portálon péntek reggel megjelent interjúban azt hangsúlyozta, hogy a testület a döntéseinél továbbra is egységesen elfogadja az inflációs célkövetést mint módszert.

A két tanácstag megfogalmazása szerint a megváltozott világban rugalmasabban kell értelmezni az inflációs célkövetés keretrendszerét. Mindketten jelezték, hogy azért vált lehetővé augusztusban és szeptemberben a kamatcsökkentés, mert az általuk figyelt piaci indikátorok, illetve a gazdasági kibocsátási rés helyzete és nagysága azt lehetővé tették. Ha ezekben nem következik be drámai változás például külföldi okok miatt, akkor folytatódhat a kamatcsökkentési sorozat.

Mindketten úgy látják, hogy bár egy vagy két 25 bázispontos kamatcsökkentés még „nem váltja meg a világot”, de a lépések üzenete fontos, és a hitelek olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhat a gazdasági növekedés élénküléséhez. A két jegybankár óvatos optimizmussal tekint a magyar kormány és az EU/IMF közötti egyeztetési folyamatra, szükségesnek tartják a megállapodás létrejöttét, és nem látnak abban kockázatot, hogy már ezt megelőzően elindult a kamatcsökkentési sorozat.

Gerhardt Ferenc külön hangsúlyozta: rendkívül óvatos monetáris politikát kell folytatni, és ennek jegyében „békeidőben” nem mozoghat 25 bázispontosnál nagyobb mértékben egy-egy döntésnél az alapkamat. Véleménye szerint ez lehetővé teszi azt is, ha utólag kiderül, hogy hibát követett el a Monetáris Tanács, akkor könnyebben lehet korrigálni.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jag3
2012. október 05. 11:10
Ugye tudjátok, hogy a nagy semmit éritek el vele? Pénzt annyiért lehet kapni, amennyiért adják. Az alapkamat egy nagy humbug. Aki komolyan veszi és elhiszi, hogy az egy "gazdaságpolitikai eszköz" az sajnálatosan semmit sem értett meg a gazdaság működéséből.
tarackos
2012. október 05. 10:13
Sok közgazdász mondja, hogy az inflációt ma nem lehet sem monetáris sem fiskális eszközzel kezelni mert struktúrális válság van. Ha innen indulunk akkor némi enyhe kamatvágás nem oszt vagy szoroz. Viszont nem hinném, hogy ettől majd beindul a hitelezés mert nincs kereslet. Akkor mire ruháznának be? Az viszont a jegybankra nézve kompromittáló ha csak a baltás-kormány választottjai szavaznak egyöntetűen vmi mellett.
trespass
2012. október 05. 08:58
Fasza lesz. És majd még megtoldják az áfát 2%-kal, hogy kerek legyen.
orbán(c)
2012. október 05. 08:29
Hajrá.Forinthitelem van.Mikor felvettem 5.5 volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!