Hajléktalangondozó központot adtak át Budapesten

2012. október 05. 12:52

Átadták a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központot pénteken a fővárosban, az épületben egészségügyi és idős hajléktalanokat ellátó egység is helyet kapott.

2012. október 05. 12:52

A Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ pénteki átadásán Tarlós István elmondta, hogy a tavaly szeptemberben indult úgynevezett fűtött utca programban novemberre már 800 új férőhely lesz – ebből 641 már az elmúlt télen is üzemelt –, és a kezdeményezés része a hajléktalangondozó központ is. A program 1 milliárd 72 millió forintba kerül. A 345 millió forintból megújult épületben 50 ágyas krónikus belgyógyászati és 23 ágyas ápolási osztály, valamint 20 ágyas lábadozó kapott helyet, és ott működik a továbbiakban a hajléktalanok háziorvosi ellátását biztosító centrum. Külön részleget alakítottak ki az idős hajléktalanoknak is.

A főpolgármester úgy véli: a hajléktalanság kérdése nem magánügy, hanem közügy; az utcán élni nem szabadságjog kérdése, hanem egyszerre szociális ellátási és rendészeti kérdés. A fővárosi önkormányzat és a belügyi tárca közös programjáról szólva kiemelte: az elhelyezés mára megoldott Budapesten, van megfelelő szálláshely és orvosi ellátás az érintetteknek. Ismertette, hogy az új létesítménybe költöztetik a Dózsa György úti telephelyről az egészségügyi és a Bánya utcából az időseket ellátó egységet, a felszabaduló helyeken pedig 232 éjjeli menedékhelyet alakítanak ki. Tarlós hangsúlyozta azt is, hogy az intézmény átadásával sikerült megoldani a Szabó Máté ombudsman tavalyi jelentésében kifogásoltakat, vagyis a kórházi kezelést már nem igénylő, de még orvosi felügyeletre, ápolásra szoruló, önmagukat ellátni képtelen hajléktalanok elhelyezését.

A rendezvényen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: az új intézmény nemcsak biztos fedelet és magas színvonalú orvosi ellátást jelent, hanem 157 férőhelyével méltó körülményeket is. Ismertette, hogy a kormány 500 millió forinttal támogatta a fűtött utca programot, a Belügyminisztérium pedig a közfoglalkoztatás keretében 222 millió forintot biztosított.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!