Civilek: Elfogadhatatlan a földtörvény javaslata, módosítsák!

2012. október 26. 15:34

Hetvenegy civil szervezet szerint a földtörvény tervezete rögzítené Magyarországon a nagybirtokrendszert, nem nyújtana hatékony védelmet a külföldiek tulajdonszerzése ellen, illetve gyorsíthatja a vidéki térségek elszegényedését, ezért annak módosítását kérik.

2012. október 26. 15:34

A földről szóló, a parlament előtt lévő törvényjavaslat módosítását kéri 71 civil szervezet. Az agrár- és vidékfejlesztési, természet- és környezetvédő szervezetek szerint ugyanis a tervezet rögzítené Magyarországon a nagybirtokrendszert, nem nyújtana hatékony védelmet a külföldiek tulajdonszerzése ellen, illetve gyorsíthatja a vidéki térségek elszegényedését. Mindez ütközik a fenntarthatóság alaptörvényben is rögzített elveivel és a kormány által elfogadott vidékstratégiával – írják a civilek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben. A CSEMETE Egyesület, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, illetve a Szövetség az Élő Tiszáért által kezdeményezett állásfoglalás szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat jelenlegi formájában nem elfogadható. 

A szervezetek szerint a javaslat a jelenleg hatályos földtörvényhez hasonlóan korlátlan üzemméret elérését tenné lehetővé a nagyüzemeknek, és előjogokat biztosítana a nagybirtokoknak. Olyan intézményrendszer kialakítását tartják szükségesnek, amely előnyt biztosít a fenntartható módon gazdálkodó kis- és közepes méretű gazdaságoknak a földvásárlásnál és a haszonbérletnél. A közlemény szerint a tulajdon és a bérlet nagyságát a művelési ág és a föld termőképességének megfelelően szükséges szabályozni, tekintettel a településeken rendelkezésére álló földterület mennyiségére is, emellett biztosítani kell az érintett közösségek valódi beleszólását a földszerzésbe.

A civilek szerint a földtörvény tervezett szabályai nem biztosítják valamennyi fajta zsebszerződés felszámolását. Ha nem lesz erős törvény és hatékony kormányzati fellépés a következő másfél évben, 2014-től akár egymillió hektár termőföld feletti rendelkezés veszhet el – írják. A szervezetek szerint a törvény elfogadását nem szabad elsietni, 2014. május 1-jéig bőven van idő a felmerült kérdések érdemi társadalmi vitájára és a vidékstratégiával összhangban lévő törvény elfogadására. A civilek ezért arra kérik az országgyűlési képviselőket és a kormányt, hogy dolgozzák át a beterjesztett földjogi szabályozást.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. október 27. 00:00
A tervezet egy nagy nulla. Megy a szöveg a külföldiek tulajdonszerzésének megakadályozásáról, de valójában a hazai tulajdonviszonyokat akarják olcsón "átstrukturálni". Fideszes elvtársak földéhsége kielégíthetetlen...;)
USsange
2012. október 26. 18:40
"Hetvenegy civil szervezet szerint..." Mennyiiii?! 71 ?!? Ennek olyan szdsz szaga van. :) Mellesleg gondolom azok a civilek tiltakoznak a leghangosabban, akik már megkötötték a zsebszerződéseket és azok az új földtörvény szerint kútbaesnek.
tarackos
2012. október 26. 16:31
Ez érdekes meccs lesz. Természetesen nem korlátozhatják különösebben sem a külföldiek földtulajdon szerzését sem a birtokméretet. Mert ha nem az Ab akkor majd Strassbourg elkaszálja. Viszont évekig az ellenkezőjét hazudták...
atila68
2012. október 26. 16:31
Történetesen - és véletlen - tegnap pont a földtörvényről szóló rádióadással múlattam az időt hazafele. Miért kell tiltakozni olyasmi ellen ami a magyar földbirtokosok érdekeit védi. Emlékeztek még a Négy Mancs libaellenes akcióira? Azt ugye német és francia libatenyésztők pénzelték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!