Botka: A Fidesz közjogilag felszámolta az önkormányzatiságot

2012. október 01. 16:22

Az önkormányzatok helyzetéről, a magzatvédelmi törekvésekről, a földügyekről, az IMF-megállapodásról, valamint az idősek helyzetéről szóltak hétfőn a napirend előtti felszólalások az Országgyűlésben.

2012. október 01. 16:22

Az MSZP-s Botka László a szeptember 30-i önkormányzatok napjával kapcsolatban azt mondta: jelenleg nincs ok az ünneplésre, a Fidesz ugyanis közjogilag és gazdaságilag is felszámolta az önkormányzatiságot. Hangsúlyozta: aki az önkormányzatiságot leépíti, az a demokrácia alapjait fenyegeti, célnak pedig ennek helyreállítását nevezte. Tállai András államtitkár válaszában a konkrétumokat hiányolta, majd a szocialista kormányok azon intézkedéseire emlékeztetett, amelyek eredményeként elmondása szerint az önkormányzatok adósságállománya hatszorosára emelkedett. 

A KDNP-s Nagy Kálmán módosítaná a magzatvédelmi törvényt, szerinte szankcionálni kellene, ha egy várandós anya, a magzatát veszélyeztetve nem vesz részt a szűrővizsgálatokon. Hozzátette: a Btk. kiskorúak veszélyeztetéséről szóló részét kiegészítené a magzati veszélyeztetés fogalmával, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi törvényben a szülői jogokat és kötelezettségeket kiterjesztené a magzatra. Soltész Miklós államtitkár erre úgy reagált, mivel a legfontosabb feladat a felelős szülői gondolkodás kialakítása, szerinte a Btk.-ban nagyon nehéz szankcionálni a képviselő által felvetetteket.

Az LMP-s Jávor Benedek a földvásárlási moratórium 2014-es lejártával kapcsolatban azt mondta: ha a kormány nem segíti a hazai gazdákat, akkor külföldiek kezébe kerülhet a termőföld. Ha a kabinet tagjai a strómanokon keresztül magukat juttatják földhöz, akkor a vidékiek élete ellehetetlenül. A képviselő új, ellenőrizhető és átlátható versenyt szorgalmazott az állami földpályázatokban, és kifogásolta a kormány által beterjesztett földtörvényt. Ehelyett ökoszociális földtörvényt javasolt. Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár válaszában kifogásolta, hogy az LMP nem vett részt a zsebszerződések felszámolása érdekében tartott egyeztetésen, és azt is, hogy elmondása szerint a földtörvény vitájához sem tettek hozzá konkrét javaslatot. Hozzátette: készül a mezőgazdasági üzemszabályozásról szóló törvény, ami szintén a családi gazdaságokat segítené. 

A jobbikos Balczó Zoltán szerint a magyar társadalom számára meghatározó jelentőségű, köt-e megállapodást az IMF-fel a kormány. Összevetette a kormány által sokat bírált, szocialista kormány által kötött megállapodást, valamint a kormány eddigi intézkedéseit, és felhívta a figyelmet a hasonlóságokra. Szerinte a kormány célja, hogy a nagyon rossz megállapodást nemzetmentő csomagként mutassa be. Varga Mihály erre azt mondta: korán aggódik a képviselő, hiszen az ország még semmilyen megállapodást nem kötött. Emlékeztetett azokra a kitételekre, amelyekben nem köt kompromisszumot a kormány és elmondta azt is, hogy milyen kérdésében kíván lépéseket tenni a kormány a megállapodást érdekében. 

A fideszes Iván László az idősödő társadalmak problémáiról szólt. Emlékeztetett a 2001-ben elfogadott idősek chartájára. Megemlékezett az idősek nemzetközi napjáról, valamint arról, hogy 2012 a tevékeny időskor éve. Soltész Miklós államtitkár minderre azt közölte: a magánnyugdíjpénztárak bevezetésével az előző kormány az üzleti érdeket szolgálta ki, ezzel veszélyeztette a nyugdíjak kifizetését. Természetesnek nevezte, hogy a kormány ellenáll az IMF követelésének a nyugdíjak csökkentésére vonatkozóan.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogo
2012. október 01. 20:28
Némelyiket nem is ártana, mert felesleges a sok "kiskirály" közpénzzen!
miloka
2012. október 01. 19:46
Jaj szegény Botka siratja a Lampert időket.Meg ne szakadjon már a szívünk. Ugye mára már nem érvényes, hogy majd úgy csináljuk, hogy nektek legyen jó?
ciseaux
2012. október 01. 17:03
Botka hazudik, mert az önkormányzatiságot a Lampert-Gyurcsány duó számolta föl, vonta meg az állami feladatok finanszírozását, az önkormányzatok quasi katasztrofális eladósodását okozva.
kjkj945
2012. október 01. 16:56
A 3300 kis állam létrehozása volt anno egy nagy marhaság. Ideje csökkenteni a számukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!