Balog Zoltán: Az a dolgunk, hogy összegyűjtsük Magyarország barátait

2012. október 24. 18:33

A német államfő meghívására hivatalos látogatást tesz Joachim Gauck német szövetségi elnöknél Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere. Az emberi erőforrások minisztere ennek kapcsán elmondta: „az a dolgunk, hogy összegyűjtsük Magyarország barátait”.

2012. október 24. 18:33

Hivatalos látogatást tesz Joachim Gauck német szövetségi elnöknél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető szerdán Berlinben az MTI-nek elmondta: a német államfő meghívására látogat majd el a szövetségi elnök hivatalába, várhatóan még az idén ősszel. A találkozóról szerdán állapodtak meg a német fővárosban, a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai szintik és romák emlékművének avató ünnepségén, amelyen mindketten részt vettek.

Balog Zoltán hangsúlyozta: „az a dolgunk, hogy összegyűjtsük Magyarország barátait, és bízom benne, hogy Joachim Gauck a barátunk, hiszen a keletnémet háttere miatt jobban kell értenie a magyar helyzetet, mint másoknak”. A szövetségi elnök Kelet-Németországban „küzdött a kommunizmus ellen, ezért bizonyára sokkal több megértés van benne a közép- és kelet-európai problémák iránt, a roma ügy pedig külön is érdekli őt”.

A miniszter elmondta, hogy a náci korszakban meggyilkolt, legkevesebb 500 ezer európai szinti és roma előtt tisztelgő német nemzeti emlékmű felavatása felemelő élmény volt. Az ünnepség elején Snétberger Ferenc zeneszerző-gitárművész adott elő részleteket In Memory of My People (Népem emlékére) című darabjából, az egyik beszédet pedig Romani Rose, a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke tartotta. Orbán Viktor miniszterelnök mindkét jeles személyiségnek a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át október 11-i berlini látogatásakor – emlékeztetett Balog Zoltán.

A miniszter szerdán a német fővárosban megbeszélést folytatott Michael Roth-tal, Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti képviselőjével, az SPD-frakció uniós ügyekben illetékes szóvivőjével, aki egyben a képviselőcsoport Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője is. A baloldali politikus elismerően méltatta a magyar kormánynak az uniós romastratégia elfogadásáért végzett munkáját, és jelezte, az SPD „abban érdekelt, hogy tárgyszerű vita folyjék Magyarországról Németországban” – mondta Balog Zoltán.

A miniszter találkozott Bernd Neumann kulturális államminiszterrel is. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a berlini vezetés „érti és alapvetően támogatja a magyar kormány reformtörekvéseit”, továbbá beszámolt arról, hogy Angela Merkel kancellár „pozitívan értékelte a két héttel ezelőtti találkozót Orbán Viktorral” – mondta Balog Zoltán. Hozzátette: megbeszélést folytatott Katrin Göring-Eckardttal is, a Zöldek képviselőjével, a Bundestag – a német törvényhozás alsóháza – egyik alelnökével is, akivel abban állapodtak meg, hogy az egyházi kapcsolatok területén segít „egy reálisabb Magyarország-kép” kialakításában.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. október 24. 19:49
kevesebb neorákosista izmozás = több ajrópai barát ennyi lenne a trükk
balint60
2012. október 24. 19:22
"az SPD abban érdekelt, hogy tárgyszerű vita folyjék Magyarországról Németországban”. Hát ez a törekvés nem túl biztató az Orbán-rendszer számára. Mi lesz így az összeesküvésekkel és puccskísérletekkel?
liberálzöld.
2012. október 24. 18:46
"Az a dolgunk, hogy összegyűjtsük Magyarország barátait" Remek. Is mit csináltok 3 perc elteltével? Mert addigra akkor is elkészül a lista, ha titkos írással írjátok!
kjkj945
2012. október 24. 18:45
A hazaáruló rémhírterjesztőknek vannak odaki barátai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!