Aláírták a Déli Áramlat magyarországi szakaszáról szóló megállapodást

2012. október 31. 16:47

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese Budapesten írta alá a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást.

2012. október 31. 16:47

Aláírta a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese szerdán Budapesten. Az aláírás után Baji Csaba elmondta: végső döntést hoztak a Déli Áramlat földgázvezeték 229 kilométeres magyarországi szakaszának megépítéséről, ezt az MVM Zrt. szerda délelőtti közgyűlése megerősítette. A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezeték kapacitása mintegy 30 milliárd köbméter lesz évente. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből. Az átadás időpontja 2016. január 1-je.

A Déli Áramlat fontos eleme az európai energiabiztonságnak, Magyarország számára pedig hosszú távú előnyöket és stabilitást nyújt – mondta a Gazprom elnökhelyettese, aki szerint kölcsönösen előnyös, a szomszédos országok érdekeit is figyelembe vevő megállapodást kötöttek. Az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója azt közölte: az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező gázvezeték kiemelt jelentőségű, erősíti az ország, illetve az Európai Unió ellátásának biztonságát. A tulajdonosi megállapodás aláírásával megkezdődhet a hazai szakasz előkészítése, majd megépítése. Baji Csaba elmondta: az évi 30 milliárd köbméteres kapacitás a tranzitmennyiséget is tartalmazza, illetve a Déli Áramlaton keresztül Magyarország számára értékesíthető földgázmennyiséget is fedezi.

A beruházást a magyar kormány támogatja, ezt jelzi a kiemelt projektté nyilvánítása, ami a részvényesi megállapodás aláírásának napján hatályba lép. A MVM és a Gazprom együttműködése biztosítja a beruházás megvalósulásának sikerességét, amely iránt mindkét fél elkötelezett - fogalmazott Baji Csaba. Hozzátette: erre az együttműködésre lehet majd alapozni a két társaság hosszú távú kapcsolatát is. Kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató azt mondta: az infrastrukturális lehetőségek meglesznek Ukrajna felől is a további gázimportra, a Déli Áramlat üzemelése nem jelenti azt automatikusan, hogy Magyarország Ukrajna felől nem importál gázt.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elinor Yosef
2012. október 31. 20:31
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=136262
USsange
2012. október 31. 18:30
A karaván halad. Az elvtelen elvtársak meg ugatnak és megszállták a médiát.
=nessuno=
2012. október 31. 18:25
Gázfüggésünket kellene csökkenteni. Mikor Gyurcsány kötött megállapodást velük, az hazaárulás volt...
predator
2012. október 31. 17:37
Végre egy normális döntés a kormánytól. Tilikov első hozzászólása meg egyszerűen csak emlékeztette az olvasóközönséget,Orbán Viktor kártékony russzofóbiájára,amit ha nem felejt el,akkor még sokat szívhat miatta Magyarország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!