Akadályozzák a mozgáskorlátozottakat a választásban a MEOSZ szerint

2012. október 20. 14:59

Elfogadhatatlannak és a választójog súlyos korlátozásának tartja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azt a megoldást, hogy a választásra csak személyesen lehessen regisztrálni, ez ugyanis szerintük akadályozná a mozgáskorlátozott embereket a választáshoz való alkotmányos joguk gyakorlásában.

2012. október 20. 14:59

A szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arra kérte a kormánypártokat és az Országgyűlést, ne zárják ki a mozgáskorlátozottakat a választásokból, hanem - ahogyan azt a határon túl élő magyarok esetében is teszik – belföldön is biztosítsák a levélben való feliratkozás lehetőségét a teljes regisztrációs időszak alatt. A parlament hétfőn a kormánypártok alaptörvény-módosító javaslatának kiegészítéséről szavazva döntött arról, hogy az alkotmány tartalmazhatja a választói feliratkozás főbb szabályait. A zárószavazás a következő ülésen, október 29-én lehet.

Az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatának elfogadásával rögzítették, hogy a Magyarországon élők személyesen vagy elektronikus úton – az internetes ügyfélkapun keresztül – iratkozhatnak fel, levélben nem, míg a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok levélben vagy interneten kérhetik felvételüket a választói névjegyzékbe. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a választási eljárási törvény mégis tartalmazzon majd olyan rendelkezést, amely alapján a magyarországi lakcímmel rendelkezők is regisztrálhatnának levélben a szavazásra.

A MEOSZ közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel az ügyfélkapus regisztrációhoz is be kell menni az okmányirodába, jelen állás szerint a választásra csakis személyes megjelenéssel lehet feliratkozni, és aki ezt nem teszi meg, mozgóurnát sem kérhet. Magyarországon azonban a polgármesteri hivatalok jelentős része nem akadálymentes, így a mozgáskorlátozottak nem tudnak eljutni a jegyzőhöz vagy az okmányirodába, ráadásul jegyző sincs minden településen, ezért sokaknak utazniuk kellene, de a közösségi közlekedés szintén nincs akadálymentesítve – írták. A szövetség mindezek miatt arra kéri a döntéshozókat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozottak is élhessenek választójogukkal.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olddoki
2012. október 21. 10:30
Hé, Emberek! Ne azon morfondírozzunk most, hogy miért nincsennek akadálymentesítve azok az intézmények, amelyeknek lenni kellenének, hanem azt mondjuk ki, hogy akik nem tudnak saját lábukon eljutni regisztrálni, azok tehessék ezt meg levél útján. Ez ilyen egyszerű. Lenne, ha a fidesznek ezzel a regisztrációs(újfidestül.)feliratkozási kötelezettségel nem az lenne a célja, hogy minél kevesebb ember tudjon választójogával élni azok közül, akik nem rájuk szavaznának. A diszkrimináció pedig, mármint, hogy a határonkívüli magyarok ezt megtehetik, VÉRLÁZÍTÓ.
nyugalmazott tanár
2012. október 21. 09:12
Ez egy kapitális, kötözködő ostobaság. Mert aki el tud menni választani, az elmehet regisztrálni is. Ennyi.
Ald0 Raine hadnagy
2012. október 20. 18:55
"Most a regisztrációról van szó! A szavazáshoz ezután is lehet kérni." Milokaka, azt mond már el, ha valaki nem tud regisztrálni, mert nem tud oda eljutni, akkor hogy kérhetne mozgóurnát a szavazáshoz, mikor nem is szavazhat?
HSL
2012. október 20. 17:16
fidióta törvénykezés lézerdzsonni módra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!