A magyar romapolitikát méltatta a német roma és szinti közösségek vezetője

2012. október 22. 17:11

A magyar kormány érdeme, hogy az uniós politika napirendjére került a szintik és romák egyenjogúsításának ügye - mondta hétfőn Berlinben a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke.

2012. október 22. 17:11

Romani Rose egy sajtóbeszélgetésen kifejtette: a magyar kormány az ország 2011-es uniós elnöksége alatt elfogadott romastratégiával felkarolta azt a „régi követelést”, hogy a szintiket és romákat ismerjék el a nemzetet alkotó közösség tagjaiként. A legtöbb kelet-európai állam soha nem tekintette nemzetalkotó elemnek a szinti és roma kisebbséget, a magyar kormány kezdeményezése azonban fordulatot hozott, hiszen a nemzetállami felelősség elvéből indul ki, és felszólítja az uniós tagországokat a kisebbség egyenjogúsítására és felzárkóztatására – tette hozzá. Az Orbán-kormány vállalja ezt a felelősséget és el is indított programokat, például az oktatás területén – mondta Romani Rose.

Hangsúlyozta: a magyar kormány politikáját joggal érik bíráló megjegyezések, a romastratégia azonban pozitív, előremutató eleme ennek a politikának. „Kritikus szemmel követem a stratégia megvalósítását, és ezt a magyar kormány is tudja” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök október 11-én tett berlini látogatása során a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetést adott át neki. A német szinti és roma közösségeket összefogó szervezet vezetője ezzel összefüggésben újságírói kérdésre válaszolva elmondta: kapcsolata a magyar kormánnyal a 2008-2009-es romagyilkosságok után kezdődött, amikor az általa vezetett szervezet támogatásával újjáépítettek kettőt a támadások során felgyújtott házak közül. A programot támogatta a kormány is, így végül valamennyi felgyújtott házat helyrehozták. A közös munka révén pedig kapcsolat alakult a német szervezet és magyar minisztériumok, illetve társadalmi szervezetek között, és az így megindult diskurzus nyomán a kormány kidolgozta az uniós romastratégiát – mondta Romani Rose.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2012. október 23. 13:46
Van magyar romapolitika??Van egy darab díszcigány, Farkas Flóri,akit általában bújtatnak a kormányerők,oszt annyi.
thymian
2012. október 23. 02:03
Bezzeg a németek gyorsan továbbküldték őket egy kis gyorssegéllyel, amikor Berlinben beköltöztek az egyik templomba. Azóta már a törököknél is kiverték a biztosítékot az azóta bevándoroltak. Az egyik fiatalokkal foglalkozó bírónő a könyvében azt írja, hogy sok roma gyerek nem tud különbséget tenni az enyém és a tied között. Hát ez nálunk is elég nagy probléma, de még a felnőttek sem. Megoldás lehetne, hogy a fertőzött országokból a nyugati EU országok kvóta alapján legyenek kötelesek befogadni és integrálni bizonyos százaléknyi romát a lakosság arányában. Ne már hogy az egyébként is szegény keleti országok nyakában varrják ennek minden felelősségét az ő elvárásaik szerint.
tarackos
2012. október 22. 21:55
"A magyar romapolitikát méltatta a német roma és szinti közösségek vezetője" Jogos! Viktor ért hozzá...;)
oskar
2012. október 22. 19:43
Hinni kell abban, hogy cigány honfitársaink tanulni fognak, dolgozni fognak és értékes emberei lesznek a társadalmunknak. Nincs más út csak a felemelkedés segítése!!!!!! Én szurkolok a kormány cigánypolitikájának! Akikezt ellenzik, azok csak képzeljék magukat egy cigány fiatal helyébe, hogy mennyivel nagyobb erőfeszítés kell nekik a kitörésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!