Társadalmi feszültségektől tart Szili Katalin

2012. szeptember 26. 15:37

A politikus szerint a választási eljárás kormánypártok által javasolt átalakítása a választójog szűkítését eredményezi, ezért már most társadalmi feszültséget kelthet.

2012. szeptember 26. 15:37

A volt házelnök, jelenleg független parlamenti képviselő, a Szociális Unió elnöke közleményében helyes lépésnek nevezi a határon túl élők szavazati jogának biztosítását és az ajánló szelvények rendszerének eltörlését, amit – írta – korábban elsők között kezdeményeztek. Ugyanakkor aláhúzza, ezek nem feledtethetik a javaslat negatívumait, így például azt, hogy az aláírásos jelöléssel kizárólag a választásra regisztrálók élhetnek a választás előtti harmincadik és negyvenötödik nap között.

Kiemeli, a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok esetében az előzetes választási feliratkozás értelmetlen visszalépés a rendelkezésre álló nyilvántartáshoz képest, sőt az ellentétes a nemzetközi szokásjoggal is. „A választójog csorbításának tartjuk, hogy a választási feliratkozás a választás napja előtt 15 nappal lezárul” – fűzte hozzá, megjegyezve: a választhatóság minden logikus magyarázat nélkül lett az előzetes regisztrációhoz kötve. Szili Katalin arra is felhívja a figyelmet, hogy a levélben történő szavazás a törvényjavaslatban foglalt formában visszaélésekre alkalmas, ugyanis hiányoznak a manipuláció lehetőségét kizáró garanciális szabályok. 

A Szociális Unió azzal sem ért egyet, hogy 9 évre „bebetonozzák” a Nemzeti Választási Bizottság tagjait és a Nemzeti Választási Központ elnökét, anélkül, hogy a jogszabály bármilyen paritásos megoldást tartalmazna az ellenzék képviseletére. Szili Katalin emellett megjegyzi, a választási eljárásról szóló törvénynek rendelkeznie kellene arról is, hogy ezekben a szervezetekben a határon túli magyarok is rendelkezzenek állandó képviselővel. A volt házelnök mindezek alapján úgy gondolja, egy ilyen választási eljárási szabályok alapján lebonyolított választás eredményét a vesztes bármikor megkérdőjelezheti, ráadásul „hazánk megtépázott nemzetközi megítélését sem javítja”.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karel Göth
2012. szeptember 26. 16:23
Már megint mit murgázik ez a félkarú prolinő? Elfogyott a potya költségtérítés?
kjkj945
2012. szeptember 26. 16:11
Egyéb párt CM • DK • Élőlánc • JESZ • MKKP • MSZDP • Munkáspárt • Munkáspárt 2006 • Nemzeti Munkáspárt • SZDP • Szociális Unió • ZB
tarackos
2012. szeptember 26. 16:01
OMG, a Kati még él?
szintiboj
2012. szeptember 26. 15:50
"Szociális Unió elnöke" Tudja valaki, hogy Katikán kívül hány tagja van ennek a "szervezetnek"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!