Még az idén önálló tényállás lehet a párkapcsolati erőszak

2012. szeptember 15. 19:44

A kormány tervei szerint még az idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a párkapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben (Btk.). Mivel a kormány a család szóhoz nem szeretne negatív töltetet társítani, a Btk.-ba „együttélési”, vagy „kapcsolati erőszak” megnevezéssel emelnék be az új tényállást.

2012. szeptember 15. 19:44

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azután beszélt erről, hogy szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével, Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, továbbá a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel.

A tárcavezető sajtótájékoztatón elmondta, bíznak abban, hogy az Országgyűlés megszavazza a kapcsolati erőszakot önálló büntetőjogi tényállássá minősítő javaslatot. Tájékoztatása szerint megállapodtak abban, hogy kezdeményezik egy munkacsoport felállítását, amelyben az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az ombudsmani hivatal, illetve a Halász Pálma által javasolt civil szervezetek közösen dolgozzák majd ki az önálló büntetőjogi tényállás részleteit.

Halász Pálma megjegyezte, hogy kezdeményezésük parlamenti megvitatása „méltatlan időpontban, létszámban és stílusban” történt. Márpedig széles társadalmi réteget érintő problémáról van szó – hangsúlyozta Halász Pálma, aki üdvözölte a Balog Zoltán által kezdeményezett egyeztetést, és sikertörténetnek nevezte, hogy végre elindult a munkafolyamat.

Balog Zoltán miniszter szombati sajtótájékoztatóján elmondta: úgy egyeztek meg, hogy a család szó olyan értéket képvisel, amelyhez nem szeretnének „negatív töltetet” társítani, ezért a büntető törvénykönyvbe „együttélési”, vagy „kapcsolati erőszak” megnevezéssel emelnék be az új tényállást. Balog Zoltán megjegyezte továbbá, hogy komplex problémáról van szó, s azt nem elég büntetőjogi szinten kezelni. Szemléletformálásra van szükség az oktatásban, a családok segítésében, megoldást kell találni a gazdasági, illetve szociális válsághelyzetek kezelésére is.

Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta, örülnek, hogy a kormány is felismerte: a családon belüli erőszak össztársadalmi probléma, olyan probléma, amely több mint egymillió embert – nőt, gyermeket, időst, fogyatékkal élőt és férfit – egyaránt érint.

Az LMP viszont úgy gondolja, hogy a felálló munkacsoportnak elsősorban kormányzati szervek képviselőiből és a Halász Pálma által javasolt civil szakértőkből kell állnia. Így ellenzéki pártként az LMP ebben a szakértői munkában most „hátralép”, de javaslataikkal a továbbiakban is segíteni kívánják a munkát – fűzte hozzá Szabó Tímea.

Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: a kiszolgáltatott nők és gyermekek védelmében végzett munkája érdemi lépéshez érkezett, és reméli, hogy a civilek segítségével sikerül végigvinni ezt az ügyet, és a közös munkának meglesz az eredménye.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarapptarapp
2012. szeptember 16. 11:56
Tőlem aztán hívhatod tömeghisztériának, de Varga és a kdnp női szerepekről alkotott elképzelései úgy tűnik, még a nagy magyar nihilben is megütik az ingerküszöböt a többségnél. Lehet, hogy Sesztáknál és néhányótoknál nem, de még a fidesz se mer melléjük állni, nem véletlenül.
Stigma
2012. szeptember 16. 10:27
"Akinek valóban egy állat a férje (FELESÉGE) az váljon el! Hiszen, ha börtönbe csukatja az is válás! Nem a középkorban élünk, van lehetőség arra, hogy új életet kezdjen, a vagyont meg meg lehet osztani." Mire a lakást, a vagyont meg lehet osztani, lemegy a nap, elmúlik az élet. Erre is kell az, hogy vagyonjogilag is bizonyítható legyen a válóok, hogy "végleg és megfordíthatatlanul" megromlott a kapcsolat, ha már egymás életére törnek.
G. Pantyelejevics
2012. szeptember 16. 09:30
Immár nem először a Párt szembekerült a Néppel. A Párt lassan ráébred, hogy gyenge. Ezért meghátrált a Nép elől. Ez bíztató. Van még kraft ebben a Népben. Lenyomja a Pártot. Lenyomot már ennél nagyobb Pártot is.
Thomas Müller
2012. szeptember 16. 08:38
Tehát a nők megcsalhatják a férjüket fűvel-fával, kiforgathatják a vagyonukból, szemtelenkedhetnek, de a velük szembeni erőszakra külön törvényt hoznak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!