Bíróság: Társadalmilag hasznos volt a Horthy-szobor leöntése

2012. szeptember 26. 18:14

Bár rongálás vétségében bűnösnek találta Dániel Pétert a kereki Horthy-szobor leöntése miatt a bíróság, egyben kimondta azt is, hogy az ügyvéd tette „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”.

2012. szeptember 26. 18:14

A kereki Horthy-szobrot piros festékkel leöntő Dániel Péter ügyvédet az ügyben szerdán első fokon ítéletet hirdető Siófoki Városi Bíróság bűnösnek mondta ki rongálás vétségében a sértettnek okozott vagyoni kár miatt, de kimondta azt is, hogy cselekedete „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”.

A nagy sajtóérdeklődést kiváltó per ítélethirdetésén a sértett, a szobrot állító kereki önkormányzati képviselő nem jelent meg, viszont a szoboravatáson is részt vevő Gój Motorosok képviseltették magukat, és felvételt is készítettek. 

A bíróság nem jogerősen „a véleménynyilvánítás határait túllépő” Dániel Pétert a legenyhébb büntetésként megrovásban részesítette, és a per során felmerülő 121 600 forint megfizetésére kötelezte. Az ügyészség az ítélet ellen súlyosbításért és pénzbírság kiszabásáért, a vádlott pedig azért fellebbezett, hogy mondják ki a bűncselekmény hiányát, valamint azt, hogy a cselekmény nem jelentett veszélyt a társadalomra.

Összesen 539 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mohican
2012. szeptember 27. 20:06
Nem kell, hogy Horthy szobrok öntsék el az országot. Nem kell kultuszt csinálni olyan embernek, aki egymillió magyar ember hulláján fejezte be az uralkodását. És nem baj, hogy van olyan bíró, aki ismeri a történelmet.
alien88
2012. szeptember 27. 18:41
Juhász Oszkiról most derült ki, h az a nagy merénylet ellene az ő ötlete volt !! Jó kis példakép, mi, srácok ?! ;) Dániel legalább őszintén felvállalta az ügyet, amit képvisel, és arccal.
SomiRobi
2012. szeptember 27. 14:08
Jó döntést hozott a bíróság, hiszen a kárt meg kell fizetni, viszont a tett mondanivalója igaz, hiszen Horty sok rossz döntést hozott, ilyen embernek minek kéne szobrot emelni, és hogy főleg Ő még embereket is küldött a hálába rossz döntési miatt. Hogy más szobrok rongálása miért nagyobb kár, szerintem azért, mert azt vagy csak szórakozásból valakik erőfitogtatás miatt rongálják, persze hogy meg kell az ilyet állítani, vagy mert zsidó gyülöletből teszik, tehát embereket ekik itt vannak köztünk akarnak megalázni, megfélemlíteni ezzel, és az ilyent is meg kell állítani. Horty szobor leöntése meg figyelem felhívása volt egy újra éledő győlölet hullám ellen. Ne feledjük a gyülölködés nem vezet jóra! És vannak emberek akik ezt teszik, csak mert ezzel sikert lehet sajnos ma elérni Magyar országon. nem kéne ezekre az emberekre hallgatni.
stoelting
2012. szeptember 27. 13:59
Lehet, hogy nem túl gusztusos, ahogy Dániel kinyilvánította véleményét, de az se túl gusztusos, hogy élesztgetik a Horthy-nosztalgiát, egy-két fasisztoid író éltetésével karöltve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!