Távozik a jövő nemzedékekért felelős biztos

2012. augusztus 29. 13:44

Szeptember 1-jei hatállyal lemondott tisztségéről Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese – írja a Heti Válasz Online. A volt ombudsman egyebek mellett azért távozik, mert a parlament több fontos zöld törvényt nem fogadott el, illetve jelen körülmények között nem tudja ellátni feladatát.

2012. augusztus 29. 13:44

Szeptember 1-jei hatállyal lemondott tisztségéről Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese. Az egykori zöld ombudsman a Heti Válasz Online-nak elmondta: lemondásával fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy a rendszerváltást követő néhány lelkes év után a környezetvédelmet állandóan háttérbe szorítják a gazdasági érdekekkel szemben.

Fülöp Sándor az Országgyűlés elnökének szerdán küldött levelében azt írta: „lemondásom elsődleges oka az, hogy az Alaptörvény 30. cikk (3) bekezdésében meghatározott feladatomat, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét a hatáskör részletes meghatározása, valamint az erre rendelt hivatali eszközök hiányában ellátni nem tudom.” Fülöp szerint az egészséges környezethez való jog lényegében védtelen az önálló zöld ombudsmani iroda felszámolása után. Utóbbi lépést korábbi Alkotmánybírósági döntések alapján alkotmányellenesnek is tartja.

Az ombudsmanhelyettes közleménye szerint szerepel ugyan az Alaptörvényben a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, illetve az, hogy a védelmet a helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia, ám ezt semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolinho723
2012. augusztus 29. 16:13
Bocsi nem idetartozik de véletlenül széttéptem munkahelyvédelmi boritékot.Nem tudna valaki küldeni vagy ezret(:
liberálzöld.
2012. augusztus 29. 14:41
"Távozik a jövő nemzedékekért felelős biztos" Távozik. Megy külföldre. A jövő nemzedék után! "Egyszer ha majd öreg leszek, Veszek két kereket, Kocsit eszkáblok rá, Mások levetett holmián, gyűjtöm. Guberálom a kukákat, Ha lesz még akkó egyáltalán, Ha nem fal fel mindent, A szemét zabáló tűz. Én lettem volna a jövő nemzedék, Én lettem vóna a jövő nemzedék, VALAMIKOR, én lettem vóna a jövő nemzedék Hó, jajj! Haj jajj! S néha a saxofon roncsain, Egy régi nótát hoz a szél, De má azt se tudom, hogy mit hozzon, Ott ácsorgok az aluljáróban. Egész életemet elhülyéskedtem, Tiszta hülye maradtam, Azé meg vagyok szépen, Megtalálom a számításomat!" http://www.youtube.com/watch?v=YLQKrIfjST0
kjkj945
2012. augusztus 29. 14:36
"" a rendszerváltást követő néhány lelkes év után a környezet védelmét állandóan háttérbe szorítják "" Valahogy nem emlékszem arra a néhány lelkes évre. :)))
négyzetgyök
2012. augusztus 29. 14:22
Kihúzta Orbán a dugót a Kárpát-medencéből!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!