Navracsics: A külföldi tapasztalatszerzés nem egyenlő az elvándorlással

2012. augusztus 24. 13:53

A fiatalok külföldi tapasztalatszerzése nem azonos a Magyarországról történő elvándorlással – hangoztatta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken a Tranzit közéleti rendezvénysorozat előadójaként.

2012. augusztus 24. 13:53

A miniszterelnök-helyettes, aki Papp Magor a Magyar Rezidensszövetség elnöke és Kovács Nimród üzletember, borász társaságában folytatott kerekasztal beszélgetést egyetemista fiatalok előtt, hangsúlyozta: a kormányzatnak mindent el kell követnie azért, hogy a külföldön munkát vállaló fiatalok a tapasztalatszerzés után hazatérjenek.

Hozzátette: ehhez jól kvalifikált munkahelyekre van szükség, de támogatni kell a fiatalok vállalkozóvá válását, illetve az olyan kis- és középvállalkozásokat is, amelyek fiatalokat alkalmaznak. Az, hogy tanulmányai végeztével valaki külföldre megy vagy itthon marad, egyéni döntése, de abban az is szerepet játszik, hogy az adott fiatal olyan nemzetközi tudással rendelkezik, amelynek birtokában külföldön is el tud helyezkedni, vagy olyannal, amelynek itthon, a magyar közösség számára van értéke. Egy magyar tanár, vagy egy magyar politológus viszonylag ritkán talál magának képzettségének megfelelő állást, míg egy informatikus vagy orvos azonnal el tud helyezkedni – mondta.

Navracsics Tibor rámutatott: a hazai és külföldi keresetek közötti szakadék, többszörös különbség elképesztő nyomást jelent a magyar költségvetésre és a gazdaságra, de ezt a feszültséget csak hosszabb idő alatt, a bérek fokozatos emelésével lehet feloldani. Papp Magor szerint helyi ösztöndíjakkal, lakásteremtéssel lehet a legkritikusabb helyen segíteni abban, hogy a fiatalok Magyarországon maradjanak, de szükség lenne arra is, hogy akik külföldről hazatérnek, olyan pozíciókban helyezkedhessenek el, ahol használni is tudják a megszerzett tudást.
  
Kovács Nimród arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai cégek ugyanúgy a profitra törekednek mint a külföldiek, tehát minden olyan intézkedés, amely engedi a profitot növelni, abba az irányba hat, hogy munkahelyeket teremtsenek. Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, amelyek képesek konkurálni a világgal, ilyen például az informatikai ipar, vagy az idegenforgalom, ha ezeket tudatosan fejlesztjük, az a kvalifikált munkahelyek számának növekedésével is együtt fog járni.
   
Egy hozzászóló, Magyar Péter, aki harmadik éve dolgozik Brüsszelben, a külföldi tapasztalatszerzés támogatása mellett érvelt. Szerinte a fiatalok külföldi tapasztalatgyűjtésének hosszabb távon a magyar gazdaság számára is pozitív hatása lesz: többségük hazatér és munkájával vagy hazai cég versenyképességét fogja növelni, vagy anyagilag megerősödve saját vállalkozásba kezdhet.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2012. augusztus 24. 14:10
"A külföldi tapasztalatszerzés nem egyenlő az elvándorlással" Ez nem egyedi megoldás, hiszen volt itt már a "nyugdíjvagyon megvédése", kétkulcsos egykulcsos adó, nemmegszorítás ésatöbbi. Lényeg a kreatív fogalmazás.
brabant89
2012. augusztus 24. 14:07
A szexuális tapasztalatok gyűjtése (még ha az ember lánya pénzt is kap érte) nem egyenlő a prostitúcióval :)
durrbele
2012. augusztus 24. 14:01
Navracsicska! Fiatalok ha elmennek azért nem jönnek vissza mert a barátokat, szerelmet azon országban fogják megtalálni ahol dolgoznak.Na mármost ez plusz egy ok, hogy ott is maradjon.Figyelmedbe ajánlom már a nyugdíjasok is akik megtehetik szép számmal mennek el ebből a csak nektek élhető országból.Családok ezrei gondolkodnak azon hogyan tudnák itt hagyni ezt a szarfészket amivé tettétek az országot.
gabuci
2012. augusztus 24. 13:59
A jó oldalát kell nézni: sokan szurkoltak a magyaroknak az olimpián az Angliában élő 80 ezer magyar közül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!