Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

MSZP: Az áruházláncoknak kedvezett a dinnyekartell

2012. augusztus 13. 12:46

Az MSZP szerint nem a termelőknek és a fogyasztóknak, hanem kizárólag a multinacionális áruházláncoknak kedvezett a „dinnyekartell” – állítja Gőgös Zoltán szocialista politikus.

2012. augusztus 13. 12:46

Gőgös Zoltán Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkárnak a Népszabadság hétfői számában idézett kijelentéseire reagált. A lap szerint a kormánypárti politikus a Csongrád megyei gazdakörök tagjainak pénteken elismerte, hogy a kormány kartellezett a dinnyekereskedelemben, de szerinte ez sikeres volt, mert a magyar termelők az utóbbi években nem kaptak ilyen magas árat a dinnyéért.

Az MSZP képviselője szerint mindez akkor is aggályosan hangzana, ha igaz lenne, mivel a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Ráadásul úgy gondolja, a kartell csak a multinacionális áruházláncoknak kedvezett, hiszen a dinnye kilónkénti átvételi ára az idén ugyanúgy 35 forint volt, mint tavaly, csak amíg az előző év hasonló időszakában már 60 forint körül árulták a dinnyét, addig sok helyen még most is 99 forintot kérnek érte a nagy üzletek. Gőgös Zoltán szerint mindebből látszik, hogy a termelők mellett a fogyasztók is rosszul jártak, hiszen csak a korábbinál magasabb áron vehettek dinnyét.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy az aszályos időjárás miatt a tavalyinál kedvezőtlenebbül alakulhat a mezőgazdaság teljesítménye, vagyis szerinte az idén nem lehet arra számítani, hogy az agrárium „húzza fel” a magyar gazdaság teljesítményét. Gőgös Zoltán arra figyelmeztette a kormányt, tegyen lépéseket azért, hogy megfelelő mennyiségű takarmány maradhasson az országban, hiszen ellenkező esetben akár „már a kombájn alól” külföldre értékesíthetik az idei gyenge termést.

Az MSZP-s képviselő bírálta a fordított áfa-fizetés bevezetését, ehelyett szerinte célzott áfa-csökkentésre, vagyis a tej, az „olcsó kenyér”, a tőkehúsok és a hazai gyümölcsök terheinek mérséklésére lenne szükség.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunzoo
2012. augusztus 13. 20:32
Sosem értem meg hogy miért nem a szabályozást erősíti a magyar állam, elrettentő büntetéssel sújtani a magyarnak hazudott külföldit. Mindjárt tisztulna a kép. Azt is be kellene vezetni hogy mi pontosan: A kenyér, tej, kötözött sonka, trappista sajt és sok hamisított termék.
kjkj945
2012. augusztus 13. 16:54
Kartellezés bűntett http://cimkezes.origo.hu/cimkek/kartellezes/index.html?tag=kartellez%E9s Mikor kapják??????
Krupp Skya
2012. augusztus 13. 16:01
Ez már antidinnyeizmus az MSZP részéről azért problémás nekik a dinnye mert ők tökhülyék és ez már maga a sovinizmus. Fidesznek kellene közpénzböl 1-2 ezer milliárdot áldozni antidinnyeita kutatásra.
bigyomail
2012. augusztus 13. 14:55
Ennek az ügynek azért meg van a maga diszkrét bája: 1. A piacgazdaságnak az a lényege, hogy értem, mint fogyasztóért, vásárlóért folyik a verseny. Ennek része az árverseny is. Ami nekem jó, hiszen olcsóbban jutok ezért egyes termékekhez. Erre az állam beindítja az ár és bérhivatalt 20 évvel a rendszerváltás után és megemeli(!) mesterségesen az árat, hogy nekem többe kerüljön az adott termék, mint amennyit szabad verseny mellett fizetnem kellene érte. És állítólag ezek az én érdekemben dolgoznak. 2. A politikus, akinek akkora parlamenti többség van a háta mögött, hogy még az alkotmányt is kedvére módosítgathatja, arra sem veszi a fáradtságot, hogy törvényt módosítson, hanem saját bevallása szerint is leszarja a törvényeket és ellenem dolgozik, de még büszke is rá. És ez várja el tőlem az általa gründolt törvények, alkotmányszerűségek és egyéb szabályok betartását?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!