Pintér támadó hírszerzést épít ki

2012. július 03. 14:28

A hírszerzés és az elhárítás átalakítását tervezi Pintér Sándor. A Belügyminisztérium által kidolgozott törvényjavaslat szerint a fontos pozícióban lévőket bármikor megfigyelhetnék. A javaslatra vélhetően a rendőröket érintő korrupciós botrány is hatással volt – írja az Origo.

2012. július 03. 14:28

Az eddigi statikus hírszerzés dinamikussá, támadóvá alakításáról beszélt a belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az Origo által megkérdezett szakember szerint ez kezdeményezőbb, proaktív hozzáállást, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség tekintetében megbízhatósági vizsgálatot jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a védett állomány tagjainak megbízhatóságát kísértést jelentő élethelyzetekkel is próbára tehetik.

A bizalmas munkaköröket betöltő személyeket a jelenlegi szabályozás szerint ötévente vetik alá a legszigorúbb, C típusú nemzetbiztonsági tesztnek, de Pintér az interjúban arra utalt, hogy folyamatosabb, szigorúbb ellenőrzésre lenne szükség, hogy „Damoklész kardja függjön azok feje fölött, akik az ország gazdaságilag, stratégiailag érzékeny vagy a korrupciótól veszélyeztetett területein dolgoznak.”

A javaslatról egyelőre kormányoldalon is viták folynak: a KIM szerint például alkotmányellenes, hogy a tervezet nem zárja ki, hogy egy maximum 30 napra elrendelt ellenőrzés után újabb kezdődjön ugyanannál a személynél, ezt a lehetőséget évente két alkalomra csökkentenék.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2012. július 03. 17:46
Ja, és akinek van önvédelmi fegyvere, az lelőheti a támadó hírszerzést.
trespass
2012. július 03. 17:44
Támadó hírszerzés? "Ide a hírt, vagy lövök!"
kjkj945
2012. július 03. 16:30
Visszaszervezi az ügynöklistán szereplőket és a 800 ezret?
blogen
2012. július 03. 15:28
Megint a szokásos. Bedobják a jól hangzó törvényjavaslat ötletét és a végén jó esetben az lesz belőle, hogy kivéve Jaffa és Közgép, rossz esetben és általában ez történik: semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!