Huszonegyezer milliárd dollár offshore-számlákon

2012. július 23. 16:11

21 billió dollár áramolhatott adóparadicsomokba egy friss tanulmány szerint. Magyarországról a becslés szerint 242 milliárd dollárt mentettek ki ilyen módon. Ez az összeg meghaladja az ország teljes külső adósságát – írja az Index a Guardianre hivatkozva.

2012. július 23. 16:11

Legalább 21 billió dollár kerülhette el az adóztatást és áramolhatott adóparadicsomokba az elmúlt harminc évben – írja az Index egy egyelőre nem publikált tanulmányt feldolgozó Guardianre hivatkozva. Az egyelőre kiadatlan tanulmányt James Henry, a McKinsey tanácsadócég egykori közgazdásza készítette a Tax Justice Network aktivista szerevezetnek. Henry későbbre ígérte a módszertan részletes kifejtését.

A Magyarországról kiáramló tőke meghaladja az ország teljes külső adósságát, a becsült 242 milliárd dollárral a régiós államokat megelőzve hazánk bekerült az első húszba. Mivel azonban Magyarországon sokáig lehetett off-shore céget bejegyezni, ezért korántsem biztos, hogy a becsült 242 milliárd dollár teljes részét Magyarországon termelték.

Ezek a becslések egy óriási kudarcra hívják fel a figyelmet” – mondta a lapnak John Christensen, a Tax Justice Network munkatársa. „Az egyenlőtlenség jóval, jóval súlyosabb, mint az a hivatalos statisztikákban látszik, de a politikusok még mindig azzal érvelnek, hogy működik a vagyon lefelé csorgatása a szegényeknek.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. július 24. 10:01
A tudósítás érdekes, de természetesen ez csak a tervezett tanulmány EGYIK része lehetne. Ugyanis, bár az adóparadicsomok "dúskálnak", de a bevétel jórészt visszajön a befektetési piacra, "csak" az adó kisebb, mint, ha azonnal tejeltek volna az otthoni államnak. Önmagában tehát ez semmit sem mond, mert a gazdaság prosperitásának csak egy része az állam gazdasági ereje, a másik része a tőke erősödése, gazdagodása újabb beruházások révén, mely végülis IGAZÁN az adott ország javára válik. Más kérdés, hogy jelenleg a válság miatt jelentős nyereségek nem igazán keletkeznek már... A komolyabb vagyonadót, ha "csak úgy" bevezetnék nálunk (itt szó volt róla), akkor csak növelnék az adózatlan profit kiáramlását. Sztem talán közvetett eszközökkel (adócsökkentéssel, adókedvezményekkel) érdemes hozzányúlni ehhez a pénzhez, ha már az intézmény egyáltalán létezik... (Régebben, sokszor emlegettem, hogy tulajdonképpen "makrogazdasági" szempontból nem értem a célját... Pedig valami oka lehet, hisz ez nem magyar specialitás... Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy összességében, világszinten az a haszna, hogy a piszkos - bűnös - pénz is visszaáramolhat így a legális tőkepiacra. Ez a "korrekt" pénzmosás. Ez persze NEM M. o-ra érvényes, itt az olajszőkítés óta jelentős tőke nem keletkezett bűncselekményekből.)
magnamater
2012. július 24. 08:35
Most már csak a Világbankot kell rávenni, tegye rá a kezét erre az összegre,ne a Magyar Államot szorongassa érte.
OmegaMale
2012. július 24. 06:58
"Mivel azonban Magyarországon sokáig lehetett off-shore céget bejegyezni, ezért koránt sem biztos, hogy a becsült 242 milliárd dollár teljes részét Magyarországon termelték." Ennél a felvetésnél is érdekesebb kérdés, hogy a Magyarországon keletkező, offshore cégekbe menekített pénzek hány százaléka ÁLLAMI eredetű (-> pályázati pénz, támogatás, sikkasztott zsé stb.).
Obulus
2012. július 23. 21:01
julianus 2012. július 23. 16:22 Fellegi Tamásra, Csányi Sándorra, Gál András Leventére, Kékessy Dezsőre, Töröcskei Istvánra, Liszkay Gáborra, vagy Nyerges Istvánra gondolsz? Mind-mind Fideszhez köthető politikusok és üzletemberek, és mind offshore-ban utaznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!