Benyújtották az új földtörvény tervezetét

2012. július 12. 21:57

A Vidékfejlesztési Minisztérium közölte: a kormány benyújtotta a parlamentnek az új földtörvény tervezetét. A jogszabály célja a tárca szerint többek között a magyar föld védelme, a spekulánsok és zsebszerződések kiszűrése.

2012. július 12. 21:57

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új földtörvény tervezetét csütörtökön – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-t. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló új jogszabály elsődleges célja a magyar föld védelme, a bel- és külföldi spekulánsok és a zsebszerződésekben résztvevők kiszűrése, valamint a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák helyzetbe hozása – emelte ki a tárca.

 
A közlemény ismerteti: a jövőben csak természetes személyek szerezhetik meg a termőföld tulajdonjogát, kizárólag előzetes hatósági engedélyezés után. Az új földtörvény olyan szabályozásra törekszik, amely érvényesíti a termőföld nemzeti hatáskörben tartásához fűződő érdekeket. A VM emlékeztet: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter április közepén társadalmi vitára bocsátotta az új földtörvény vitairatát. A beérkező kérdőívek tanúsága szerint a gazdatársadalom véleménye mintegy 90 százalékban egybecseng a vitairatban megfogalmazott elvekkel.
 
Az agrártárca a törvényjavaslat benyújtása előtt egyeztetett a kormánypárti és az ellenzéki frakciókkal, a szakmai szervezetekkel és szakértőkkel, valamint a Professzorok Batthyány Körével. Az egyeztetés a törvényjavaslat benyújtását követően a parlamentben és azon kívül is folytatódik – közölte a VM.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. július 13. 08:52
"A jogszabály célja a tárca szerint többek között a magyar föld védelme, a spekulánsok és zsebszerződések kiszűrése. " Ennek legjobb módja, hogy oda kell adni az egészet 200 évre a Fideszes oligarcháknak. Így nem lesz sem újabb spekuláció, sem zsebszerződés.
Kim Viktor Szen kartárs
2012. július 12. 23:31
S ügynöktörvény mikor is lesz, kedves jaffás elvtársak? Mikorra is lett az megigérve? (Persze megint hazudtak…) Ha már a föld szét van osztva a haverok meg a szavazók között, érdemes lenne most már "fontos" témákkal is foglalkozni.
=nessuno=
2012. július 12. 23:03
Most olvasgatom. Hááát...ez a földműves kifejezés, meg a termőföld száműzése eléggé idegesítő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!