A kormány gazdaságpolitikájának csődjéről beszél az LMP

2012. július 17. 09:54

Az Orbán-kormány elmúlt kétéves gazdaságpolitikájának csődjét mutatja az IMF és az EU a tárgyalódelegációjának érkezése az ellenzéki párt szerint. Az LMP radikális gazdaságpolitikai fordulatot sürget.

2012. július 17. 09:54

A Lehet Más a Politika szerint az Orbán-kormány elmúlt kétéves gazdaságpolitikájának csődjét mutatja a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió a tárgyalódelegációjának érkezése, az ellenzéki párt szerint radikális gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője kedden az MTI-nek küldött közleményben azt írta: a „matolcsyzmus” bukása miatt van szükség a mentőövre. „Az EU és az IMF mentőövére nincs szükség olyan országokban, ahol az államháztartást nem csak trükkökkel stabilizálták, amelyek gazdasága növekszik, ahol valóban munkahelyek jönnek létre” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tündérmesét ír, a valóság az, hogy a magyar gazdaság bajban van, amelyet a dilettáns kormányzás tovább növelt.

Scheiring Gábor szerint az IMF delegációjának tavaly decemberi távozása óta, az elmúlt nyolc hónap „szabadságharca” havi 10 milliárd forintba került az adófizetőknek. Az ellenzéki képviselő szerint az IMF-hitelmegállapodás önmagában nem segít Magyarországon: radikális gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy „hagyjon fel az adóötleteléssel, Matolcsy György pedig ne terrorizálja tovább a magyar társadalmat asztalfiókjából előrángatott adókkal” – fogalmaz a közleményben a politikus, aki úgy véli, radikális fordulat kulcseleme a kudarcot vallott egykulcsos személyi jövedelemadó megszüntetése.

A nap folyamán megkezdődnek az egyeztetések az IMF tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló. Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!